AKTUELNO

Postoje dva modela i šablona po kojima ljudi prilaze i uzimaju decu prilikom otmice, moramo paziti i voditi računa o tome gde su nam deca, rekla je za NOVO JUTRO TV PINK Maja Raković, iz Biroa za borbu protiv trgovine ljudima.

„Postoje slučajevi kada otmičar uz određenu pretnju odvede dete sa igrališta, parka ili iz tržnog centra, na ramenima ili naručju. Specifičan je momenat da je ovaj tip otmičara vrlo smiren i staložen i ni jednog momenta ne odaje emociju da žuri, da je nešto pogrešno uradio“, rekla je Raković.

A druga varijanta je, ističe ona, ona kada otimaju, upadaju u kombi i odlaze.

„Imamo psihološke slučajeve koji to rade iz svog hira. Njihova namera nikada ne može biti poznata. Nažalost postoji i određeni broj nasilja“, rekla je Raković.

Ona ističe da je ovo alarm za decu, posebno za malu, da ih moramo držati na oku, paziti i voditi računa o tome gde su nam deca.

Foto: TV Pink Printscreen

Katarina Matić, psiholog i porodični terapeut, ističe da je uzrast deteta veoma bitan.

„Kada govorimo o detetu od dve godine, to je period formiranja mišljenja i kongitivnih operacija. To su deca u procesu razvoja, i njih odlikuje veliko poverenje i prema nepoznatim osobama. Od velike je važnosti bliskost roditelja sa decom i njihov rad sa njima. Dete treba da zna da prepozna alarmante situacije i da prepozna rizik za sebe“, rekla je Matić.

Kako kaže, konstantno prisustvo roditelja je bitno u ovom uzrastu, ali da, ukoliko je roditelj sprečen, sa detetom treba da bude osoba od poverenja.

„Vrlo su mali periodi vremena kada deca u tom uzrastu treba da budu sama u parku ili bilo kojoj prilici u kojoj bi bili sami“, rekla je Matić.

Raković ističe da su u velikom broju slučajeva deca sa igrališta i sličnih mesta odvedena od strane ženske osobe.

„Koristi se taj momenat gde deca više veruju ženskoj osobi“, rekla je Raković i dodala da deca najviše komuniciraju sa ženskim osobama.

Kako kaže, nije tačno da su otmičari većinom muškarci, već su to uglavnom ili mlađe prijatne žene ili žene u godinama.

Foto: TV Pink Printscreen

Matić je istakla da bi roditelji trebali da upoznaju decu sa mogućim opasnostima.

Ona ističe da se uvek radi, kada su otmičari u pitanju, o strukturi ličnosti koja je izmenjena.

„Da bi se smislio čitav taj scenario, praksa je pokazala da u osnovi postoji psiho-socioliška struktura“, rekla je Matić.

#Trgovina ljudima

#deca

#otmice