AKTUELNO

Trinaestogodišnja devojčica Tamara Blažić (13), čiji je nestanak prijavljen u subotu, a koja je pronađena u Ugrinovcima, iz Niša je išla na prijemni za Matematičku gimnaziju.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić je za Javni servis rekla da je devojčica polagala prijemni i da je verovatno bez znanja roditelja napustila Niš i došla u Beograd.

Tetka devojčice kaže za "Niške vesti" da Gimnazija u Beogradu (matematički smer) omogućava nadarenoj deci da upišu srednju ako polože prijemni, bez obzira što nisu završili osmi razred.

Prema njenim rečima, devojčica je viđena u Beogradu, usnimili su je na prijemnom. Kaže da je sa roditeljima, da je dobro i da joj ništa ne fali.

"Devojčica odmah primećena, na prijemni zakasnila"

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić je za Javni servis rekla da je devojčica polagala prijemni i da je verovatno bez znanja roditelja napustila Niš i došla u Beograd.

Prema njenim rečima, devojčica je odmah bila primećena jer je zakasnila nekoliko minuta i došla je zadihana u zgradu, sa objašnjenjem da se nisu snašli u Beogradu, ali nije obavestila nikog da je došla bez roditelja.Inače, u školu ulaze samo deca, a roditelji ostaju napolju. Devojčici je omogućeno polaganje.Nakog toga, kaže Katićeva, devojčica nije otišla kući već je čekala preliminarnu listu, što takođe nije neuobičajeno.

Pošto se roditelji devojčice nisu pojavili, zaposleni su je pitali da li je došla sa roditeljima, a ona je rekla da je došla sama.

- Bila je uznemirena kao i ostala deca koja čekaju rezultate - rekla je direktora.

Kada je izašla preliminarna lista, devojčica je razgovarala sa zaposlenima u zgradi, ispričala nastavnicima da bi volela da dođe u Beograd i da upiše Matematičku gimnaziju, nakon čega je otišla.

- Saradnica ju je ispratila misleći da je otišla u Niš - ispričala je direktorka.

Kako kaže, kasnije su je saradnici alarmirali da je nestanak devojčice prijavljen i onda su proverili fotografiju i podatke.

- Kada smo izvršili proveru originalnih podataka, smatrala sam da je najlogičnije da zovem SUP Niš. Oni su shvatili da ih zovem iz ozbiljnog razloga - navela je Katićeva i dodala da je probala da im pomogne i rekonstruiše dan.

Ističe da im je to verovatno bio ključni trag.

- Mi smo svi bili vrlo uznemireni, to je razumno. Nadam se da je ona to traumatično iskustvo nekako uspela da prevaziđe i da neće ostaviti posledice. Želimo joj sve najbolje, da voli matematiku, ali da nikad ne ide bez nadzora svojih roditelja - poručila je direktorka.

#Tamara Božić

#prijemni ispiti