AKTUELNO

Vidovdan je jedan od najznačajnijih praznika za Srbe i Srbiju ima posebnu simboliku, složili su se gosti "Novog jutra".

Narodni poslanik Aleksandar Čotrić rekao je da je Vidovdan jedan od najznačajnijih praznika.

Foto: TV Pink Printscreen

-Mi ga vezujemo za kneza Lazara i sve one koji su se žrtvovali na Kosovu polju 1389. godine kada su pokušali da zaustave turske horde koje su nadirale - podsetio je Čotrić.

-I svakako to je u jednom duhovnom smislu bila pobeda za naš narod - smatra on, dodajući da je bilo sporno tih dana i meseci, pošto su sporo vesti putovale, kakav je ishod te bitke zaista bio.

Foto: Wikipedia.org/Hohum

-Ima indicija koje ukazuju na to da se i na taj način mogla tumačiti i ta bitka s obzirom da su se Turci povukli i da nisu odmah nastavili ka ostalim teritorijama Srbije, jer konačno je srpska srednjovekovna država pala tek osvajanjem Smedereva 1459. godine, a to je 80 godina kasnije - kaže Čotrić za Pink.

Kako ističe, ima elemenata da se na različite načine tumači Kosovska bitka, da je veliki boj koštao naš narod, kao i da su posledice kasnije bile tragične.

Novovinar "Večernjih novosti" Dragan Vujičić je rekao da je Versajski mir potpisan na Vidovdan, kao i da su oni su tražili da se potpiše na dan kada je ubijen Ferdinand, a podsetio je i na govor predsednika MIloševića na Gazimestanu na Vidovdan, kao i njegovo izručenje Hagu 28. juna.

Foto: TV Pink Printscreen

-To je datum koji se koristi u simboličkom simslu i za nas je vrlo bitan - naglasio je Vujičić za Pink.

-Mislim da taj praznik karakteriše srpski duh i srpsku različitost - dodao je on.

#Gosti

#Novo jutro

#Praznik

#Srbija

#Vidovdan

#značaj