AKTUELNO

Zbog povećanog broja obolelih od virusa korona prošireni su kapaciteti postojećih kovid ambulanti u okviru beogradskih domova zdravlja i otvorene dve takve ambulante koje rade 24 sata i u kojima je, kažu u Ministarstvu zdravlja, tokom prethodne noći pregledano ukupno 135 pacijenata.

Reč je o kovid ambulanti u okviru Doma zdravlja Zemun u ulici Cara Dušana 176, gde je pregledano 90 pacijenata i kovid ambulanti u okviru Doma zdravlja Palilula u ulici Čarlija Čaplina 18, gde je pregledano 45 pacijenata, rekao je Tanjug državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Stefoski.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Naveo je da te dve ambulante rade tokom celog dana, odnosno 24 sata i podsetio da svaki dom zdravlja ima svoje kovid ambulante koje rade u periodu od 7 do 20 sati, a subotom i nedeljom od 8 do 18 sati.

- Od juče smo otvorili i novu trijažnu ambulantu u Gradskom zavodu za plućne bolesti tako da sada, osim ambulante na Infektivnoj klinici i ambulante u KBC ''Bežanijska kosa'' imamo i treću trijažnu ambulantu u Gradskom zavodu za pluće bolesti koja radi u režimu od 7 do 20 sati - rekao je Stefoski.

Foto: Tanjug/Tanja Valić

Naveo je da kovid ambulante u kontinuitetu imaju pacijente i da se pregledi u njima ne zakazuju.

Kako je pojasnio, svako ko oseti simptome kao što su povišena temperatura, kašalj, bol u grlu može se javiti u kovid ambulantu pri svom matičnom domu zdravlja, gde će biti pregledan.

- Po potrebi će mu biti urađena i dijagnostika u smislu rendgen snimanja, laboratorije i u zavisnosti od nalaza on će biti upućen na kućno lečcenje ili, ako ima potrebe, na dalje lečenje u ustanovu stacionarnog tipa - rekao je Stefoski.

Apelovao je na građane da se pridržavaju preporučenih mera jer je to, ističe, jedini način da se zaštitimo od infekcije korona virusom.

- Nadam se da će naši građani poslušati savete. Pratićemo situaciju i nadam se da će broj novozaraženih biti manji - dodao je Stefoski.

#Aleksanadr Stefovski

#Kovid ambulante

#koronavirus