AKTUELNO

Na listi simptoma Centra za kontrolu i prevenciju bolesti našla su tri nova koja se dodaju na postojeću listu u slučaju infekcije kovidom-19.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su takozvani simptomi alergije - zapušen nos ili konstantno curenje nosa, mučnina i dijareja tri nova simptoma korone virusa.

Do sada simptomatika kovida-19 bila je u vezi sam povišenom temperaturom, infekcijom pluća, kratkim dahom, otežanim disanjem, bolom u mišićima, glavoboljom, ali i gubitkom čula ukusa i mirisa sa bolovima u grlu.

Foto: Unsplash.com/Pink,rs

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti napominje da će nastaviti sa dopunjavanjem liste kako se istraživanje o virusu bude razvijalo.

Razvijanje simptoma i klinička slika obolelih zavisi od prethodnog zdravstvenog stanja pacijenta. Hronični bolesnici, naročito oni koji imaju srčane probleme, dijabetes ili probleme sa plućima su rizičniji nego ostali.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Težina simptoma zavisi od starosti pacijenta i imuniteta. Prvi znaci infekcije pojavljuju su u vremenskom procepu od dva do 14 dana nakon infekcije virusom.Centar za kontrolu i prevenciju naglašava da ako osetite neki od simptoma da se javite svom lekaru.

#koronavirus