AKTUELNO

Imajući u vidu preporuke nadležnih organa u vezi sa aktuelnom situacijom i zaključcima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije Covid 19, ukazujemo da se rad u pravosudnim organima odvija otežano ali bez prekida, saopteno je iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

"Sudije, tužioci, zamenici tužilaca, saradnici i svo administrativno osoblje ulažu dodatne napore da ovaj deo sudske sezone sa što boljim radnim rezultatima, a sa povećanom pažnjom u zaštiti zdravlja svih učesnika sudskih postupaka privedemo kraju. Naime, sa nastupanjem letnjih vremenskih uslova, a poštujući preporuke epidemiologa da se ne koriste centralni klima uređaji i uređaji za ventilaciju, kao i da se nose zaštitne maske, pozdravljamo napore svih u pravosuđu koji uprkos izuzetno otežanim uslovima predano nastavljaju da obavljaju svoje funkcije i poslove u sudovima i tužilaštvima", saopštili su iz Udruženja.

Oni, kako navode, apeluju da se što pre razmotri i usvoji predlog koji su uputili 05.maja ove godine, odnosno da se donese odluka o uvođenju tzv. „sudskih ferija“ u periodu od 20.07.-20.08.2020.godine, u kom periodu se ne bi zakazivala i održavala ročišta izuzev u onim postupcima koji ne trpe odlaganje.

"Ukazujemo da je ova inicijativa naišla na sveopšte prihvatanje kako od strane kolega koji postupaju u sudskim i tužilačkim postupcima, tako i advokata, veštaka i drugih učesnika u postupku, te svih drugih zaposlenih u pravosuđu. U tom periodu bi se svakako nastavio rad u sudovima i tužilaštvima, ali u smanjenom obimu broja prisutnih usled korišćenja godišnjih odmora, uz obezbeđivanje nesmetanog obavljanja poslova, ali bez održavanja ročišta, odnosno bez okupljanja većeg broja ljudi u zgradama pravosudnih organa kako bi se u što većoj meri ispoštovale preporuke u cilju zaštite od širenja korona virusa", saopšteno je. 

#Udruženje sudija i tužilaca Srbije