AKTUELNO

Za pet dana u Zapadnoj Srbiji pala je količina kiše koja padne za godinu dana, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink Goran Puzović, direktor "Srbija voda".

Puzović je istakao da su predhodnih dana u Srbiji, na pojedinim kišomernim stanicama, zabeležene ektremne padavine.  

„Konkretno, iznad Ljubovije, gde je reka Ljuboviđa, na jednoj stanici je izmereno preko 200 litara kiše za 24 sata, a za pet dana je palo preko 350 litara“, rekao je Puzović.

Kako kaže, to su padavine koje padnu za godinu dana.

„Mora da se menja kultura življenja pored reka. Mada, promene koje sada uzmaju zamaha, dovode da sada imamo dva tipa poplava. Bujične poplave koje smo imali danas i u prethodna tri, četiri dana, kada se sve dešava za pet, šest sati“, rekao je Puzović, i dodaje da tadasve male rečice postaju bucije koje ruše sve pred sobom.

Foto: TV Pink Printscreen

Takođe, imamo i poplave kada padne velika količina kiše, kao što je bilo u Beogradu pre nekoliko dana, kada je palo preko 80 litara za sat vremena, i kako kaže, ni jedna kanalizacija ne možeda primi tu količinu vode.

Ističe da se ista situacija dešava ovih dana i u Grčkoj, Hrvatskoj i u drugim zemljama, dodajući da rade sve kako bi sprečili da se situacija otrgne kontroli.

„Što se tiče zapadne Srbije sve reke su u opadanju. Situacija se stabilizuje i reke se polako povlače“, rekao je Puzović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, sada ostaju zadaci dezinfekcije, pranja objekata i sanacioni radovi, kako vodne infrastrukture,tako putne i druge.

#Goran Puzović

#Padavine