AKTUELNO

Imunolog Srđa Janković izjavio je da porast broja zaraženih virusom korona u našoj zemlji u protekla dva dana jeste razlog za zabrinutost, ali da je situacija i dalje pod kontrolom, te napomenuo da je sada važno da poštujemo preporuke o nošenju maski i držanju distance kako se taj broj ne bi dalje povećavao.

Janković je rekao da je sada cilj smanjiti broj novozaraženih, jer među njima, kako kaže, uvek ima pacijenata koji mogu da razviju tešku kliničku sliku i završe na respiratoru.

"Skok broja zaraženih sigurno da jeste razlog za određenu zabrinutost, jer se epidemija nije završila. Ne bih ovo nazvao novim talasom, pošto se još ni prvi talas nije priveo kraju, pre bih rekao da je to rep prvog talasa epidemije", rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, potencijal da se virus korona u zemlji "razbukti" postoji, te napominje da je sada važnije nego ikada se se sprovode preporuke pre svega nošenje maske i fizička distanca. U suprotnom, dodaje Janković, ako se građani ne budu pridržavali mera, može se očekivati da će se restriktivne mere, poput zabrane okupljanja, ponovo vratiti.

Ističe i da same brojke pokazuju da virus korona još nije prošao, ukazujući da će, i kada u Srbiji ne bude bilo novih slučajeva, pandemija još trajati u svetu. Govoreći o starosnoj strukturi novozaraženih, Janković kaže da se više zaražavaju mladi jer su više izloženi. Kada je reč o razvijanju teške kliničke slike i smrtnosti, tu su, kaže, osetljivije starije osobe, ali i mladi sa pridruženim bolestima.

Upitan za drugi talas, koji se, kako se procenjuje, očekuje na jesen, Janković smatra da se virus može svesti i na više sitnih talasa, koje će biti lakše kontorlisati, kroz brzo otkrivanje i izolaciju zaraženih, kao i selektivnim uvođenjem restrikivih mera. Smatra da neće biti potrebe za "zaključavanjem", cele zemlje, iako je ta strategija, kako kaže, odrigrala važnu ulogu i spasila veliki broj života u prvom talasu.

#Srđa Janković

#koronavirus