AKTUELNO

Iz kovid sistema do kraja ove sedmice izaći će Kliničko-bolnički centar Zemun, a u sredu počinju pripreme za vraćanje KBC "Dragiša Mišović" u uobičajeni režim rada, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da će ubuduće svaka bolnica u Srbiji morati da ima prostor za izolaciju pacijenata sumnjivih na koronavirus.

Lončar je rekao da se zdravstveni sistem postepeno vraća u normalu i da Opšta bolnica Pančevo i Ortopedija Banjica, koje su ranije izašle iz kovid sistema, rade u punom kapacitetu.

-Pretposlednja bolnica koja će izaći iz kovid sistema je KBC Zemun koja će najkasnije od ponedeljka početi normalno da radi. KBC Dragiša Mišović je prva ušla u kovid sistem, a izlaći će poslednja. Sređivanje počinje u sredu i biće potrebno još pet-šest dana da se sve pripremi - rekao je Lončar novinarima posle sastanka sa direktorim kovid bolnica.

Kako je naveo, pacijenti koji nisu pozitivni na korona virus moći će da se polako vrate u redovne procedure dijagnostike, operacija i lečenja.

-U prethodnom periodu smo primali hitne pacijente i one sa malignitetom, a sada se polako vraćamo u normalu vodeći i dalje računa o kovid pacijentima, posebno onima koji su imali ozbiljne tegobe i komplikacije i koji moraju da se i dalje prate - rekao je Lončar.

Dodao je da će svaka bolnica u Srbiji ubuduće morati da obezbedi kapacitete za izolaciju gde će po određnoj proceduri biti smešteni pacijenti koji čekaju rezultate testiranja na korona virus.

Lončar je naglasio da ne smemo da se opustimo i da moramo da naučimo da živimo sa korona virusom.

-Sada sve zavisi od nas samih, država je uradila svoj deo posla, a kakvi će nam rezultati biti zavisi samo od nas i kako se budemo pridržavali preporučenih mera - zaključio je Lončar.

#KBC Zemun

#kovid bolnica

'