AKTUELNO

"Ne možete ovo raditi ako ste hrišćani" glasi poruka.

Da li zbog zdravlja ili zbog trenda, tek joga je postala sastavni deo života sve većeg broja ljudi kako u svetu, tako i kod nas. Ta činjenica se ne dopada poglavarima Srpske pravoslavne crkve, koji koriste svaku priliku da vernicima, bilo tokom službe ili u vidu saopštenja na oglasnoj tabli ispred hrama, daju do znanja o "štetnom uticaju joge na dušu i duh".

Ovo nije prvi put da se SPC bavi jogom, pošto je ranije ove godine takođe upućen apel vernicima da je ne praktikuju. U izjavi koju je dao za portal Danas, sveštenik Oliver Subotić, naveo je dva razloga zašto je SPC protiv toga.

- Joga nije samo sistem telesnih vežbi, već i duhovnih vežbi, koje svoj izvor imaju u hinduizmu, a pri tom telesne vežbe koje se rade, na tim treninzima, u velikoj meri u svojim pokretima, u pozama koje se zauzimaju, zapravo predstavljaju ritualno nasleđe hinduizma. Tako neke poze predstavljaju poze blagodarenja hinduističkim božanstvima - rekao je Subotić.

Sveti Sinod brani svetu pričest, odriče se joge

Sveti sinod grčke crkve uzvratio je pozivom istanbulskog patrijarha Vartolomaja ove nedelje za dijalog između pravoslavnih crkava u vezi sa svetim pričesti nakon krize korona virusa, istovremeno demantujući jogu koju su preporučila razne grupe kao način oslobađanja od stresa tokom pandemije.

"Sakrament euharistije ostaje nepromenjen, kao što smo podučavali pravoslavne tradicije i sveštenika naše svete crkve", rekao je u izjavi Sveti Sinod.

Poziv Vratolomaja stigao je jer su zdravstvene vlasti upozorile da bi prisustvovanje Svetom pričesti moglo dovesti do širenja virusa.

U međuvremenu, Sveti Sinod je takođe porekao praksu joge od strane hrišćana.

"Joga je potpuno nespojiva sa našom pravoslavnom hrišćanskom verom i nema mesta u životima hrišćana", izjavio je.

#Crkva

#Joga

#pravoslavlje

'