AKTUELNO

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije iznosio je 5,0 odsto u prvomkvartalu 2020. godine, u odnosu na isti period godinu ranije, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u prva tri meseca ove godine opao u odnosu na prethodni kvartal za 0,6 procenata.

Značajan međugodišnji rast bruto dodate vrednosti su u prvom tomesečju zabeležili građevinarstvo, za 19,6 odsto, informisanje i komunikacije (11,8%), sektor državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite (11,8%) i sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama (4,5%).

Kad je reč o rashodima, realni rast je zabeležen kod sviha gregata upotrebe BDP-a. Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava su povećani međugodišnje za 3,2 procenta, za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 3,4 posto, a izdaci za finalnu potrošnju države za 12 procenata.

Bruto investicije u osnovna sredstva su zabeležila rast od 10,7 odsto, izvoz robe i usluga za 3,1 posto i uvoz robe i usluga za 8,3 procenta, navodi se u saopštenju.

#BDP

#Bruto domaći proizvod

#Srbija

'