AKTUELNO

Od danas građani Srbije mogu da se testiraju na lični zahtev i otkriju da li imaju antitela na virus korona, a epidemiolog Predrag Kon kaže da je reč o brzim testovima koji oktrivaju prisustvo antitela IGM i IGG klase.

"Najpametnija preporuka je da svako ko ima neki nalaz, jedne ili druge klase - da mu nalaz protumači jedan od tri specijalista - infektolog, imunolog ili virusolog", rekao je Kon.

On kaže da bi, ukoliko se otkrije nalaz IGM-a, trebalo uraditi PSR test koji bi potvrdio da li je infekcija akutna ili bi to odbacio.

Kaže da će testiranje biti moguće i u Gradskom zavodu, mada, dodaje, još nemaju dopis za samu tehniku i žiro račun.

Kon dodaje da veliki broj ljudi misli da je preležao Kovid19 jer je ta infekcija nastupila nakon epidemije gripa, pa mnogi grip pripisuju da je to bila korona.

"Ako neko živi u ubeđenju da je preležao i da ima zaštitu onda se plaši drugačije, pa je bolje da stvarno zna da li jeste ili nije", rekao je Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Ispitivanje imuniteta je nešto drugo, ističe Kon i dodaje da je to reprezetnativan uzorak na različitim delovima Srbije, čitave porodice su u pitanju, koje mogu da pristanu ili ne.

Testovi za imunitet su sigurniji - 96 odsto, a kod brzog testa je manja sigurnost, ukazao je epidemiolog.

Kon kaže da nije jednak kolektivni imunitet u različitim delovima Srbije i dodaje da on nije izrazito visok jer je rađeno na sprečavanju širenja epidemije.

Prema njegovim rečima, kraj je već došao, ulazimo u period kada će početi sporadično da se javlja.

"Može da se desi da se ne pojavi nula tako brzo. Nismo u klasičnoj epidemiji, sama ođava traži obaveze - da 28 dana to bude nula, objektivno više nismo u epidemiji", zaključio je Kon.

#Predrag Kon

#antitela

#koronavirus

'