AKTUELNO

Šesta sezona akcije "Parkiraj i bicikliraj" otvorena je danas na Adi Ciganliji gde će, kako je rečeno, korisnicima usluge parkiranja ove sezone na raspolaganju biti oko 280 bicikala.

Otvaranju akcije prisustvovao je gradski menadžer Goran Vesić koji je pojasnio da akcija "Parkiraj i bicikliraj" omogućava svakom vozaču da po redovnoj ceni parkiranja preuzme na besplatno korisćenje dva bicikla.

- Osim ovog parkinga na Adi Ciganliji, istu uslugu nudimo korisnicima "Paking servisa" na parkingu kod Sava Centra i kod Sportskog centra 'Milan Gale Muškatirović' što znači da svi građani koji tu parkiraju automobile mogu besplatno da koriste dva bicikla. Na taj način dajemo svoj doprinos zdravom životu i razvoju biciklizma u Beogradu - naglasio je Vesić.

Navodeći da Beograd trenutno ima 83 kilometara biciklističkih staza, on je rekao da je trenutno prosek korišćenja bicikala u saobraćaju 0,7 odsto, a da je plan da u narednih deset godina taj broj bude 10 odsto. Da bi se to desilo, dodao je Vesić, u tom periodu biće izgrađeno 120 kilometara novih biciklističkih staza.

- Verujemo da ćemo se na taj način primaći evropskim gradovima koji imaju prosek korišćenja bicikala u saobraćaju čak i više od 10 odsto - naveo je gradski menadžer.

On je govorio i o uvođenju usluge iznajmljivanja bicikala.

- Mi ćemo veoma brzo raspisati konkurs putem koga ćemo tražiti nekoga ko bi učestvovao u tom projektu. Naš cilj je da se postavi 150 stanica za iznajmljivanje bicikala - rekao je on i dodao da će prvih 30 minuta korišćenja bicikala biti besplatno, a posle toga će se plaćati.

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković je rekao da je akcija "Parkiraj i bicikliraj" osmišljena u cilju rekreacije građana, očuvanja životne sredine i razvoja biciklističkog saobraćaja.

On je stakao da je najveća potražnja bicikala zabeležena početkom proleća i krajem leta, kada je na dnevnom nivou iznajmljivano više od 200 bicikala.

Na parkiralištu Ada Ciganlija danas su promovisana i nova obeležena porodična parking mesta koja su šira od običnih parking mesta, nalaze se bliže ulazima-izlazima i namenjena su porodicama sa bebama, decom, kolicima, ali i trudnicama kojima se omogućava lakši prilaz parkingu i više prostora oko vozila.

#Ada Ciganlija

#Bicikl

#Goran Vesić

'