AKTUELNO

Prema zakonu, koji će uskoro biti usvojen, potpisnik kartice je donor u svakom slučaju, osim ako porodica insistira da to ne bude.

Na svečanosti koju je organizovala Hemofarm fondacija u okviru kampanje "Najvažniji poziv u životu" večeras su donorske kartice potpisali ambasador Nemačke u Srbiji, Aksel Ditman, glumci Ateljea 212 i učesnici Beogradskog festivala igre.

Ministar zdravlja, Zlatibor Lončar rekao je da je Zakon o transplataciji već završen i da je potrebno još samo njegovo usvajanje u Skupštini.

- Zakon je usklađen sa svim evropskim standardima i sa zakonima zemalja u kojima transpaltacija ima najbolje rezultate - rekao je Lončar.

Foto: Tanjug

On je istakao da ovaj zakon podrazumeva da je potpisnik kartice donor u svakom slučaju, osim ako porodica insistira da to ne bude.

- Ova akcija ima velikog efekta, povećao se broj donora i imali smo za ova tri dana četiri donora, dva u Beogradu i dva u Novom Sadu - rekao je Lončar.

Generalni direktor Hemofarm fondacije, Ronald Zeliger rekao je da je promocija donatorstva u prethodnih nekoliko meseci donela bolje rezultate od očekivanih kao i da je ova godina ključna za donošenje Zakona o transplataciji.

- Po istraživanjima, šest puta je veća šansa da dobijete organ nego da budete donor, ja imam i nemačku i srpsku donorsku karticu i utešno je kada pomislim da ću nekome pomoći jednom kada preminem - rekao je Zeliger.

Ambasador Nemačke, Aksel Ditman rekao je da je transpaltacija organa izuzetno važna jer spasava i poboljšava živote.

- Kako bi sistem donacije funkcionisao potreban je delikatan zakonski okvir, a moraju biti ispunjene i logističke i proceduralne stvari - rekao je Ditman.

On je dodao da je pohvalno što je Srbija početkom ove godine postala članica Evrotransplanta, evropskog udruženja osam zemalja koje imaju zajedničke liste čekanja među kojima je i Nemačka.

Svečanost su podržali i predsednik Privredne komore Srbije, Marko Čadež i ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić.

#Aksel Ditman

#Transplantacija

#Zakon

#Zlatibor Lončar

'