AKTUELNO

Predstavnicima 20 naučnih institucija u Srbiji danas su dodeljene zahvalnice za izuzetan naučni doprinos u borbi protiv bolesti Kovid 19.

Na svečanosti u Palati Srbija zahvalnice im je uručila premijerka Ana Brnabić, u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića.

Premijerka je rekla da joj je čast što je imala priliku da tokom borbe protiv korona virusa sarađuje sa njima i čestitala im je na svemu što su uradili, te zahvalila na trudu, znanju, želji, upornosti i neizmernoj hrabrosti.

Foto: Tanjug/Vlada Republike SrbijeSlobodan Miljević

- I danju i noću ste radili kako bi pružili podršku lekarima i zdravstvenim ustanovama koji su se borili za zdravlje i živote građana - istakla je premijerka.

Navela je da je sada krajnje vreme da svi pričamo o tim ljudima koji, dodala je, tiho i nenametljivo čuvaju i grade nauku u Srbiji.

Foto: Tanjug/Vlada Republike SrbijeSlobodan Miljević

- Da postanemo svesni kakvo blago i vredan resurs imamo u vama - rekla je Brnabić istakavši da je u poslednje tri godine urađeno dosta na poboljšanju stanja u nauci.

Dodala je da je danas otvoren novi poziv Fonda za nauku Kovid 19 za finansiranje projekata iz oblasti prirodno-matematičkih nauka, medicine i društveno humanističkih nauka.

Foto: Tanjug/Vlada Republike SrbijeSlobodan Miljević

Prisutnima su se obratile i Jelena Begović iz Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, koordinatorka laboratorije "Vatreno oko", Marija Gnjatović iz Instituta za primenu nukelarne energije i Sonja Pavlović iz Instituta za molekuralnu genetiku i genetičko inženjerstvo, koje su govorile o projektima koje su vodile tokom krize izazvane korona virusom.

#Ana Brnabić

#Mladen Šarčević

'