AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da je tokom pandemije korona virusa poljoprivredni sektor bio najmanje ugrožen, kao i da je za vreme krize porasla tražnja za srpskim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima na stranom tržištu.

"Izvoz pšenice i brašna u aprilu i maju je bio 50 odsto veći nego za isti period prošle godine, prvi put smo izvezli jagnjeće i govedje meso u UAE, a dobili smo i dozvolu za izvoz jabuka u Indiju tokom pandemije", naveo je Nedimović na online konferenciji "Poljoprivreda posle pandemije".

Prema njegovim rečima, Srbija je morala da zabrani izvoz kukuruza preko odredjene kvote da ne bi došla u situaciju da nema kukuruza za domaći stočni fond.

Nedimović je kazao i da kriza najviše pogodila one u sektoru ranog povrtarstva, male mlekare i pčelare koji su stariji od 70 godina i koji nisu mogli da se kreću, ali i da su oni dobili pomoć države.

"Danas je raspisan agrarni konkurs za nabavku opreme koja je namenjena biljnoj proizvodnji, dok smo onaj za traktore domaće proizvodnje produžili do 13. juna, a imaćemo i nove konkurse u oblasti ruralnog turizma", istakao je Nedimović.

Pokrajinski sektretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević rekao je da je Srbija pokazala da je samodovoljna u osnovnim prehrambenim proizvodima, kao i da je u prvom kvartalu ove godina realizovala sve najznačajnije mere namenjene poljoprivrednim gazdinstvima.

"Prioritet je realizacija zaključenih ugovora i investicija koje treba da ojačaju naša poljoprivredna gazdinstva, pre svega malim proizvodjačima, nastojimo i da brendiramo domaće proizvode", naveo je Radojević.

On je istakao i da poljoprivrednici u Vojvodini mogu da konkurišu za sredstva i kod Ministarstva i kod Pokrajinskog sekretara za dodatne stimulanse za poljoprivredu.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da grad ima u planu finasiranje bankarskih troškove kredita za poljoprivredu do 500.000 dinara.

#Branislav Nedimović

<
'