AKTUELNO

U većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 sata nije zabeležen nijedan slučaj korona virusa, dok je jedna osoba iz Zvečana izlečena.

Do danas je ukupno obolelo 116 osoba, izlečeno je 97, a preminulo je devet osoba.

Najviše obolelih bilo je je iz Kosovske Mitrovice(43), Zvečana (25), Leposavića (24), Zubinog Potok (24). Oni su smešteni u KBC Kosovska Mitrovica, Studentski centar Kosovska Mitrovica i KC Kragujevac.

U poslednjih 24 časa testirano je 46 lica, ukupno 1.368, navodi se u dnevnom izveštaju o situaciji na KiM koji je na Instagramu objavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Mobilni medicinski timovi u centralnom Kosovu obavili su dva pregleda, a jedno lice sa simptomima Kovida iz DZ Štrpce prebačeno u izolacionu jedinicu u Gračanici i uzorkovano, a porodica suspektnog u kućnoj izolaciji. Utvrđuju se kontakti svih zaraženih lica.

View this post on Instagram

Дневни извештај о ситуацији на Косову и Метохији 15. мај 2020. године: ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 0 - Новооболелих особа у већински српским срединама на КиМ. До данас је укупно оболело 116 особа, излечено је 97, а преминуло је 9 особа. Оболели су из Косовске Митровице (43), Звечана (25), Лепосавића (24), Зубиног Поток (24). Оболели су смештени у КБЦ Косовска Митровица (5), Студентски центар Косовска Митровица (4), КЦ Крагујевац (1). ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ - 1 излечено лице из Звечана. 46 лица из општина Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић је тестирано у последња 24 часа (укупно тестирано 1368). 2 прегледа мобилних медицинских тимова у централном Косову, једно лице са симптомима Ковида из ДЗ Штрпце пребачено у изолациону јединицу у Грачаници и узроковано, а породица суспектног у кућној изолацији. Утврђујемо контакте свих заражених лица. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ - У општинама Звечан и Гњилане набавили смо и дистрибуирали неопходне лекове и храну грађанима. У општини Штрпце смо дезинфиковали просторије поште. У општинама Обилић и Косовска Каменица обезбедили смо и поделили лекове за 145 лица. У општини Ново Брдо поделили смо пакете са храном и хигијенским средствима социјално угроженим породицама. У општини Вучитрн обавили смо набавку основних животних намирница и лекова за 67 породица. УНМИК донирао 90 пакета помоћи за угрожене породице у Партешу и Пасјану. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ - Министарство државне управе и локалне самоуправе донирало већи број заштитних маски, рукавица и бесконтактних топломера за српске средине на КиМ.

A post shared by Марко Ђурић (@markodjuric.srb) on

- U opštinama Zvečan i Gnjilane nabavili smo i distribuirali neophodne lekove i hranu građanima. U opštini Štrpce smo dezinfikovali prostorije pošte. U opštinama Obilić i Kosovska Kamenica obezbedili smo i podelili lekove za 145 lica. U opštini Novo Brdo podelili smo pakete sa hranom i higijenskim sredstvima socijalno ugroženim porodicama. U opštini Vučitrn obavili smo nabavku osnovnih životnih namirnica i lekova za 67 porodica - navodi Đurić.

UNMIK je donirao 90 paketa pomoći za ugrožene porodice u Partešu i Pasjanu.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave doniralo je veći broj zaštitnih maski, rukavica i beskontaktnih toplomera za srpske sredine na KiM

#Kosovo i Metohija

#Marko Đurić

<
'