AKTUELNO

Samoizolacija od 14 dana koja se propisuje po ulasku u Srbiju, može biti prekinuta pod jednim uslovom.

Govoreći o proceduri ulaska naših državljana u na teritoriju Republike Srbije, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da je „zlatni standard“ za testiranje PCR test, a da tzv. brzi testovi nisu dovoljno pouzdani.

- Metod PCR testiranja primenjivaće se u celoj EU, a kako bi se utvrdilo da osoba koja dolazi nema koronavirus. Oni koji nemaju test, moraće u kućnu samoizolaciju od 14 dana, dok se test može uraditi i naknadno. U slučaju da je osoba negativna, kućna samoizolacija se prekida – objašnjava epidemiolog. 

Testiranje, kako dodaje, neće biti obavezno za decu mlađu od 12 godina, budući da su deca veoma retko izvor infekcije. Tiodorović je objasnio razliku između PCR testa i „brzih“ testova.

Foto: Tanjug AP/Lee Jin-man

PCR test se, kako kaže, radi uzimanjem nazofaringealnog brisa, dok brzi, odnosno serumski testovi, podrazumevaju ispitivanje iz krvi, odnosno seruma. 

- Nazofaringealni bris nije jednostavan i mora se uzeti tako dobro i tako vešto da bi bio validan. Ovim brisom se utvrđuje prisustvo Kovida-19 – kaže Tiodorović i dodaje:

- Kada je reč o brzim testovima, oni podrazumevaju ispitivanje iz seruma, uz pomoć čega se utvrđuje da li je neko sveže oboleo, ili je pak preboleo koronavirus. Upravo se studija koja se sprovodi u Srbiji zasniva na serumskom istraživanju, a njen rezultat biće koliki i kakav nam je kolektivni imunitet – kaže dr Tiodorović za Pink.  

Dalje ublažavanje mera - 1. juna

Kaže i da je moguće dalje ublažavanje mera od 1. juna. Te da će granice sa susedima najverovatnije biti potpuno otvorene, sem sa Rumunijom i Bugarskom, gde je epidemiološka sitiacija nešto gora. 

- Moguće je da u junu, u nekom trenutku, cela Evropa kaže „dosta je bilo, sad je narod slobodan“, te da se granice svuda otvore – kaže dr Tiodorović. 

Foto: TV Pink Printscreen

Situacija u Leskovcu nesigurna i preti da pređe u nepovoljnu

Epidemiolog kaže da je u Nišu situacija stabilna, dok je u Leskovcu epidemiološka situacija „nesigurna i preti da pređe u nepovoljnu“, te da se posebna pažnja mora posvetiti firmi „Jura“, u kojoj je obolelo 65 zaposlenih. Svi oni smešteni su u kovid bolnice.  

- Pored mera koje se inače primenjuju svuda u Republici Srbija, Jura će morati da uvede dodatne, koje će se odnositi na prevoz zaposlenih, pa i na uslove u samoj fabrici. Nisu isključene i neke rigoroznije mere, a one će sutra biti utvrđene. Ova firma zapošljava 2.850 radnika i moramo učiniti sve da situacija bude pod kontrolom i kako bi se nova zaražavanja predupredila – ističe dr Tiodorović za Pink.

#Bratislav Tiodorović

#Srbija

#koronavirus

<
'