AKTUELNO

Udruženje sudija i tužilaca Srbije u svom saopštenju osudilo je izostanak svake aktivnosti Poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca. Saopštenje prenosimo u celosti:

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) najoštrije osuđuje izostanak svake aktivnosti Poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT), nalazeći da je tužilačka organizacija prepuštena sama sebi naročito u situacijama u kojima je isti dužan da reaguje, na šta Udruženje ukazuje mesecima unazad.

Poslednji put kada je Udruženje zahtevalo reakciju Poverenika za samostalnost dana 16.04.2020. godine povodom javnog obraćanja Dragana Đilasa i njegove neprihvatljive ocene postupanja zamenika tužioca OJT u Kikindi, obratio nam se član DVT Goran Ilić koji nam je saopštio da ne može da postupa jer mu je dana 17.03.2020. godine navodno istekao mandat, jer je izabran po starom Poslovniku o radu DVT, kao i da je preporučio predsedniku DVT da pokrene postupak izbora novog Poverenika, što je juče u izjavi potvrdila predsednica Predsedništva Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Lidija Komlen.

Kako danas iz medija vidimo da se Goran Ilić ponovo oglašava kao Poverenik za samostalnost DVT, komentarišući sistem izbora tužilaca i ocenjujući štrajk glađu narodnih poslanika kao pritisak na tužilaštvo, UST postavlja pitanje da li tužilačka organizacija u ovom trenutku ima ili nema Poverenika, odnosno ukoliko ga ima, zašto svoju funkciju obavlja selektivno, kao i da li je izneo neistinu da mu je istekao mandat, budući da je izabran po Poslovniku o radu državnog veća tužilaca od 23.03.2017. godine po kojem zameniku predsednika DVT, a istovremeno i Povereniku, mandat traje do isteka mandata člana Veća.

#Udruženje sudija i tužilaca Srbije

<
'