AKTUELNO

Klinton je u razgovoru sa Blerom odbacio mogućnost ubistva Slobodana Miloševića.

Gotovo 15 godina nakon što je prestao da bude predsednik Sjedinjenih Američkih Država, u dokumentima iz biblioteke Bila Klintona pojavili su se transkripti razgovora koje je vodio sa tadašnjim britanskim premijerom Tonijem Blerom, njegovim najboljim prijateljem među svetskim liderima, piše "Njujork tajms".

Između ostalog, Klinton i Bler su razgovarali i o tadašnjem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću i situaciji na Kosovu tokom 1999. godine. Klinton je u razgovoru sa Blerom odbacio mogućnost ubistva Slobodana Miloševića.

Tokom NATO bombardovanja, Klinton je bio otvoren za postizanje sporazuma koje bi ostavilo Slobodana Miloševića na vlasti.

Klinton je uporedio Miloševića i Sadama Huseina i istakao da ne želi da ih ubije.

On je bio sumnjičav u pogledu slanja kopnenih trupa bez obrzira na pritisak kome je bio izložen u zemlji, delimično i zbog toga što bi to pogoršalo već postojeće tenzije sa Moskvom, koja je bila saveznik Srbije, piše list.

- Kada je reč o opciji slanja trupa, šta ćemo do đavola da radimo sa Rusijom ako to dovede do sloma naših odnosa - upitao je Klinton.

 Međutim, deo u kojem Bler daje odgovor Klintonu na to pitanje nije moguće videti iz objavljenih transkripata jer je sakriven, ali se dalje vidi da se Klinton složio sa njim i zatim su počeli da pričaju o drugim stvarima.

Autor: A. O.

'