AKTUELNO

Epidemiolog Bratislav Tiodorović smatra da su se građani previše opustili i ocenjuje da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna, jer je imao prisustvo koronavirusa.

 „Može se oceniti da je epidemiološka situacija i dalje nesigurna zato što imamo prisustvo virusa i dalje i imamo lokalnu transmisiju, odnosno mogućnost da ljudi oboljevaju“, navodi Tiodorović i dodaje da je ocena da je virus oslabio pogrešna.

On je naveo da je virus samo manje prisutan, jer ima daleko manje osoba koje ga mogu širiti.

 „U novom Kliničkom centru u Nišu imamo 738 slobodnih postelja i samo 13 pacijenata koje su COVID pozitivne. U gerontološki centar je vrećano više od 70 osoba, a pokriva ih 44 radnika što je dobra vest“, ističe Tiodorović.

Prema njegovim rečima, daleko je manje pozitivnih, a cilj je da se spusti isped pet odsto, dok je procenat sada u Nišu 2,5 do 3,2 odsto.

 „Želja nam je da nema pozitivnih 28 dana. Poslednja dva dana su pokazala da se dobar deo stanovništva ne ponaša odgovorno i ne puštuje predviđene mere. Previše smo se opustili, u narednih sedam do 10 dana ćemo videti rezultat“, rekao je Tiodrović.

On je ukazao da u ukupnom broju obolelih 30 odsto mlađih od 60 godina.

Tiodorović je naveo da se sada Klinički centar u Nišu može pripremati za rad u normalnim uslovima.

„Žarište imamo samo u Leskovcu, iz „Jure“ je 52 sa pozitivnim nalazom. Srećom reč je o mlađim ljudima“, dodao je naš sagovornik i istakao da su maske obavezne,a rukavice samo u određenim situacija – u prodavnici i na pijaci.

#Branislav Tiodorović

<
'