AKTUELNO

Kako su istakli ministri prosvete i odbrane, dualno obrazovanje je već značajno u našem obrazovnom sistemu, a sporazum koji je danas potpisan važan je za razvoj obrazovanja i kulture.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar odbrane Zoran Đorđević potpisali su Sporazum o saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije, a kojim se predviđa školovanje za pet profila u Vazduhoplovnoj akademiji po modelu dualnog obrazovanja.

Foto: Beta

Ministar prosvete je rekao da je dualno obrazovanje zauzelo već značajno mesto u našem obrazovnom sistemu, a da je namenska industrija dobar primer za primenu tog sistema, dok je ministar odbrane naveo da je reč o jednom od važnijih sporazuma jer su za svako društvo, pa i naše, najbitnije obrzovanje i kultura.

- U tom smislu Ministarstvo odbrane jeste neko ko predvodi i želi da ide korak ispred vremena i da bude u svemu prvi. Tako i u ovim stvarima želimo da budemo prvi i da naš Univerzitet odbrane, naša Vojna akademija, Fakultet VMA, ali i srednja vojna gimnazija budu ustanove koje će biti reper i ustanove za primer svim drugim ustanovama kako i na koji način treba da rade i edukuju mlad kadar - rekao je Đorđević.

Foto: Beta

On je zahvalio ministru Šarčeviću na podršci te poručio da će dualno obrazovanje svakako unaprediti rad Ministarstva odbrane i kadar koji dolazi i koji će u narednom peridu završiti školovanje.

- Siguran sam da će biti mnogo obučeniji i sposobniji da rade svoje poslove kako u našem ministarstvu tako i u našoj namenskoj industriji - rekao je Đorđević.

Sporazum omogućava da se učenici pet obrazovnih profila u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu od naredne školske godine obrazuju po modelu dualnog obrazovanja.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović rekao je da se radi o pet obrazovnih profila koji će se realizovati u Akademiji za potrebe ratnog vazduhoplovstva i protiv vazdušne odbrane.

Foto: Beta

Kako je istakao, reč je o avio-tehničarima za avion i motor, avio-tehničarima za elektronsku opremu vazduhoplovstva i avio-tehničarima za elektroopremu vazduhoplovstva i to za održavanje najsavremenijih vojnih vazduhoplova MIG 29 ili helikoptera H145M, kao i o mehanotroničarima za raketne sisteme i mehanotroničarima za radarske sisteme i to za potrebe protiv vazdušne odbrane.

- Ovo je kruna četvorogodišnjeg razvoja obrzovnih profila koji ove godine ulaze u sistem i realizuju se po dualnom principu. To će doprineti podizanju nivoa stručnosti kadrova koji će raditi u sistemu odbrane i namenskoj industriji - rekao Cvijović.

Sporazumom se daje podrška unapređenju namenske industrije uvođenjem dva nova obrazovna profila.

Obrazovni profili "tehničar naoružanja" i "tehničar za municiju i raketne sisteme" biće podržani i od fabrika namenske industrije Sloboda, Crvena zastava, Prvi partizan ... koje će od nove školske godine primiti učenike na rad.

#Dualno obrazovanje

#Ministarstvo odbrane

#Mladen Šarčević

#Zoran Đorđević

#ministar prosvete

'