AKTUELNO

Sedmi dan za redom procenat novozaraženih u odnosu na broj testiranih za 24 sata u Srbiji manji je od pet odsto, što su svi stručnjaci istakli kao glavni uslov za ublažavanje restriktivnih mera, pa i ukidanje vanrednog stanja i policijskog časa.

U prethodna 24 sata testirano je 4.550 osoba, a pozitivno je bilo njih 93, odnosno samo 2,04%, što je najbolji rezultat još od početka epidemije u našoj zemlji. Inače, od prvog slučaja 6. marta testirano je ukupno 106.461 lice, a obolelo je 9.557 osoba. Što znači da je ukupan koeficijent 8,97 odsto.

Nažalost, u poslednja 24 sata četiri osobe su preminule, odnosno 197 od početka borbe sa korona virusom, a procenat letaliteta, odnosno smrtnosti u Srbiji je 2,06%.

U periodu od juče u 15.00 do danas u 15.00 registrovano je 93 novozaraženih, najviše ih je bilo u Beogradu - 24, a zatim su sledili Niš sa osam, Leskovac i Vranje sa po šest, Pančevo sa četiri, Aleksinac, Opovo, Smederevo, Sokobanja i Sremska Mitrovica sa još troje obolelih.

Od početka epidemije Beograd je registrovao tačno 2.400 zaraženih od korone što čini 26,93% svih obolelih u Srbiji, a slede Niš sa 1.187, Leskovac sa 257, Ćuprija sa 240, Kruševac sa 217, Aleksinac sa 196, Valjevo sa 181, Novi Sad sa 158, Paraćin sa 157. Bor sa 147...

I dalje se određeni broj građana nalazi u samoizolaciji, a najviše ih je, naravno, u Beogradu - 1.223. Zatim slede Nišm sa 974, Kruševac sa 310 i Leskovac sa 300.

Foto: Tanjug AP/Lee Jin-man

Beograd: Za dva dana samo 43 novoobolelih

Da se situacija sa korona virusom smiruje u Beogradu, gradu sa preko 1,7 miliona stanovnika, najbolje svedoči podatak da je u poslednjih 48 sati u prestonici registrovano tek 43 novobolelih, 19 juče i 24 danas. Pa je ukupna brojka zaokružena na 2.400 ljudi.

Beograđanio su zato imali razloga da prošetaju i sednu u bašte svojih omiljenih kafića i restorana koji su danas počeli sa radom, dok će u petak 8. maja biti otvoreni i svi prestonički tržni centri.

Subotica: Druga žrtva korona virusa

Od početka epidemije u Subotici je od virusa koronaobolelo 49 građana, a život je izgubilo dvoje.

U Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu jutros je preminuo muškarac iz Bajmoka, star 47 godina, dok je početkom aprila umrla žena stara 62 godine.

U samoizolaciji je 120 Subotičana, a meru zabrane kretanja od 1. do 3. maja prekršilo je 21 lice. Svi koji su prekršili policjski čas kažnjeni su novčanom kaznom.

Život se vraća u normalu, kao i u drugim gradovima, počeli su sa radom ugostiteljski objekti, ali na svakom koraku su prisutne mere zaštite od širenja novog virusa korona.

Gradski štab za vanredne situacije u Subotici je izdao naredbu kojom se dozvoljava od 4. maja međumesni prevoz putnika, a od 8. maja biće dozvoljen gradski i prigradski prevoz. „Suboticatrans“ za sada prevozi samo radnike koji imaju potvrdu poslodavca da im je prevoz neophodan zbog odlaska i dolaska na posao.

Gradski štab je saopštio da će od 8. maja biti dozvoljen rad trgovinskim centrima uz primenu preventivnih mera zaštite prodavaca i kupaca.

Foto: Tanjug AP/Matthias Schrader

Novi Sad: Devetoro mališana na lečenju

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno su hospitalizovana 53 pacijenta, što je za tri manje nego juče, dok je i dalje petoro na respiratoru a do povećanja broja pacijenta došlo je u Dečijoj bolnici gde je sada smešteno devetoro dece, od kojih je dvoje s majkama.

Na Novosadskom sajmu se broj pacijenata povećao za tri i sada je tu smešteno 37 osoba lakše obolelih od virusa korona, dok su u Opštoj bolnici u Pančevu hospitalizovana 84 pacijenta, troje više u odnosu na dan ranije, a dva pacijenta su i dalje na respiratorima.

Više pacijenata ima i u Banji Junaković kod Apatina gde su smešteni medicinari, vojnici i policjaci, i gde je sada na lečenju 50 ljudi, dok ih je dan ranije bilo 47.

Zbog trenda opadanja broja obolelih od kovid-19 u Kliničkom centru Vojvodine stvorili su se uslovi za redovan rad određenih jedinica te zdravstvene institucije.

Zlatiborski okrug: Bez novih slučajeva

Epidemija korona virusa, makar sudeći po rezultatima poslednjeg testiranja, utihnula je u Zlatiborskom okrugu. Posle skoro mesec i po dana od prvih potvrđenih slučajeva, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice, na ovom području nije bio nijedan pozitivan rezultat na Kovid-19, a testirano je 116 osoba.

Dosadašnji bilans korona virusa u deset opština Zlatiborskog okruga je 142 zaražene osobe i 11 preminulih.

Foto: E-Stock/Dušan Milenković

Bor: Više izlečenih nego obolelih

Prema poslednjim informacijama, na području grada Bora registrovano je devet novih slučajeva zaraženih korona virusom, i trenutno je ukupno 45 osoba pozitivno na Kovid – 19.

Sa druge strane u porastu je broj izlečenih. Još 10 osoba se izlečilo od korone, pa se zbirno 96 ljudi oporavilo u potpunosti od ovog virusa.

- Sve je više negativnog bilansa, odnosno broj obolelih je manji od broja izlečenih. Imam moralnu i stručnu obavezu da apelujem na sugrađane da bez obzira na popuštanje mera nastave da se pridržavaju istih - rekao je dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru.

Na teritoriji grada sprovodi se sveobuhvatno testiranje, a rezultati pokazuju da se situacija stabilizuje i da je epidemiološka slika pod kontrolom, navode u Gradskoj upravi.

Ukupan broj obolelih osoba na području grada od početka testiranja je 144, od kojih je 96 osoba izlečeno, dok su tri osobe preminule od posledica virusa.

Negotin: Najviše obolelih iz “Radosti”

Od početka testiranja, na području opštine Negotin ukupno je 68 osoba pozitivno na Kovid 19. Od tog broja, najviše je obolelih u Domu za stare “Radost” čak 53. Od početka epidemije do 3. maja na ovom području urađeno je ukupno 536 testa na Kovid -19, rezultati su gotovi za 518 i čekaju se za još 18 uzoraka.

Pod zdravstvenim nadzorom zbog kontakta sa potvrđenim slučajem od početka epidemije je 102 lica sa teritorije opštine Negotin.

#Srbija

#koronavirus

<
'