AKTUELNO

U okviru proglašenja epidemije sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere, a to znači da se građani Srbije neće odmah vratiti životu koji su vodili pre 15. marta.

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je da vanredno stanje u Srbiji može biti ukinuto u sredu na Đurđevdan.

Predsednik je ukazao da očekuje da će sutra vlada i on, u skladu sa ustavnom i zakonskom procedurom, dobiti obrazlozeno mišljenje i stav Ministarstva odbrane, nakon čega se donosi zaključak Vlade, a onda uz potpise premijerke i njega odluka ide na Skupštinu.

- Ako sve bude kako smo planirali, vanredno stanje se ukida na Đurđevdan. U sredu će u Skupštinu stići predlog za ukidanje vanrednog stanja, i pošto bude usvojen i objavljen u Službenom glasniku, stupa na snagu - rekao je on i dodao da je potom sve na odgovornosti građana.

Sa vanrednog stanja prelazimo na vanredne mere u okviru proglašenja epidemije, što znači da se građani Srbije neće odmah vratiti životu koji su vodili pre 15. marta.

Foto: Tanjug AP/Andrew Medichini

To znači da i policija i vojska odlaze sa ulica i da će kretanje biti normalizovano, ali će neke mere ipak ostati na snazi i to zbog Naredbe o proglašenju epidemije zarazne bolesti Kovid 19 koja je na snazi od 19. marta.Koje mere ostaju na snazi?

Mere socijalne distance nešto su na šta se najviše apelovalo tokom, pa će tako biti i posle ukidanja vanrednog stanja. Zabrana javnih okupljanja, kao i nošenje zaštitnih maski i rukavica, biće obavezno, najavili su ranije nadležni.

Javni prevoz u Srbiji će od ponedeljka početi ponovo da se uspostavlja, doduše, postepeno, ali će postojati određena pravila. Ono što bi svi putnici trebalo da znaju to je da je red vožnje značajno redukovan, da bez maske i rukavica ne pomišljaju da uopšte krenu na put.

Što se Beograda tiče, na stajalištima su označene crvene tačke koje putnike navode da paze na odstojanje, a biće dozvoljen ulazak samo na jedna vrata.U početku moći će da se voze samo zaposlena lica, a potom u drugoj fazi i studenti, đaci, u trećoj svi ostali, osim starijih od 65 godina, koji će moći da ulaze u autobuse i tramvaje tek u 4. fazi.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić, Pink.rs

U vozilu će biti redar koji će kontrolisati da li građani poštuju propisana pravila i voditi računa o broju putnika, te kontrolom bus plus kartice proveravati da li je reč o zaposlenim licima ili ne. Na duplim sedištima moći da sedi samo po jedna osoba, a mesta će biti označena nalepnicama koje će biti i na podu vozila ali biće označena i mesta za stajanje i kretanje putnika kroz vozilo. Broj putnika u jednom vozilu zavisiti od veličine samog vozila, ali da će ih otprilike biti upola manje nego pre epidemije.

Kada je reč o otvaranju granica, predsednik Vučić je rekao da je to kompleksna tema i da će sa tim morati da se ide postepeno, jer ne zavisi samo od Srbije. Svakako, posle otvaranja granica, na snazi ostaje i mera obavezne izolacije svih građana koji se budu vratili u našu zemlju posle boravka u inostranstvu.

Restorani i kafići moći će sutra da počnu sa radom, s tim što će na otvorenom prostoru u baštama biti potrebno držati socijalnu distancu i koristiti zaštitna sredstva, a u zatvorenom prostoru na isti način, uz poštovanje ostalih mera koje su i do sada važile za bilo koji zatvoreni prostor.

#koronavirus

#mere

#vanredno stanje

<
'