AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon rekao je jutros da je tekući epidemijski talas u okviru pandemije koronavirusa pri kraju, te da, sezonski gledano, virus polako nestaje.

Kon je, međutim, upozorio da broj od 157 ljudi novootkrivenih juče među zaraženima opominje da i u narednom periodu postoji potreba za merama socijalnog distanciranja, pranja ruku i svih epidemioloških mera koje je preporučila struka.

"Važno je da ostanu mere socijalnog distanciranja. Takođe, to važi i za pranje ruku i korišćenje dezinfekcionih sredstava, kao i za korišćenje maski tamo gde je neophodno", rekao je Kon.

Navodeći da najnoviji podaci o broju i stanju obolelih ohrabruju, Kon kaže da mozemo da se obradujemo, ali da još ne smemo da se opustimo.

Rekao je da smo ušli u mirniju fazu epidemije, ali da još postoje čepovi gde virus može brzo da se proširi, kao što su gerontološki centri.

Kada je u pitanju uspostavljanje avio-saobraćaja, on je naznačio da avio-saobraćaj neće ići ni tako brzo ni tako lako.

"Pre nego što se uspostave sva pravila ponašanja u međunarodnom saobraćaju teško će biti uopšte i letova. Nije jasno da li će se mere karantina ili samoizolacije primenjivati ili ne. Ako se budu primenjivale jasno je da praktično ništa od saobraćaja u ovom trenutku nema", napomenuo je Kon.

Foto: Tanjug/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Što se tiče kafića i restorana, koji od sutra počinju sa radom, Kon je naveo da će postojati tačno obavezujuće preporuke, vrlo konkretne za ugostitelje, kao i za posetioce tih mesta.

"Biće upotreba maski prilikom kretanja, preporučeno je sedenje u baštama. Na dva i po kvadratna metra će biti jedan čovek, a unutra na tri metra. Svako je dužan da to obezbedi", precizirao je doktor Kon.

Prema njegovim rečima, jasno je da će javni gradski saobraćaj biti u početku razređen.

"U Beogradu se planira da ga koriste samo zaposleni, barem u početku. Znači, vrlo kontrolisana upotreba saobraćaja", naveo je on.Kako je rekao, Srbija će neuporeduvo spremnija dočekati drugi talas, ako ga bude uopšte.

"Testiranje koje će se raditi na antitela daće nam odgovor kako da se pripremimo za jesen i zimu", zaključio je Kon.

#Beograd

#Predrag Kon

#Srbija

#koronavirus

<
'