AKTUELNO

Procedura davanja krvne plazme je potpuno bezbedna, mogu je dati mlađi od 60 godina, koji imaju više od 60 kilograma i preležali su Kovid 19, objasnila je dr Milica Jovičić.

Kako je objasnila dr Jovičić, svi oni koji su ozdravili od korona mogu postati potencijalni davaoci krvne plazme.

Foto: TV Pink Printscreen

-Da bi postali dobrovoljni davaoci krvne plazme moraju imati pozitivni rezultat na Kovoid, da su se potpuno oporavili i da je prošao 21 dan od negativnog rezultata. Zainteresovani se mogu javiti na telefon 19819, ili preko sajta donirajplazmu.gov.rs mogu se prijaviti, a razgovore sa njima obaviće lekari iz Instituta za transfuziju krvi Srbije i napraviti tu neku prvu trijažu da li mogu biti davaoci krvi i zakazati im dodatna testiranja da bi uradili sve analize - rekla je Jovičić za Pink.

Ona objašnjava da je procedura davanja krvne plazme metoda plazma fereze, ali da se po prvi put uzima od oporavljenih od Kovida 19.

Foto: TV Pink Printscreen

-Procedura je drugačija od klasičnog davanja krvi, za kovid plazmu davanje krvi traje od 40 do 60 minuta, davalac leži, i praktično ono što u klasičnom davanju traje 15 minuta ovde traje nešto duže, zato što krv ne uzimamo kao kod klasičnog davanja (celu jedinicu), već krv davaoca prolazi kroz separator krvnih ćelija i odvaja se samo plazma a sve ostalo se davaocu vraća - rekla je Jovičić.

#doniranje

#kovid 19

#krvna plazma

<
'