AKTUELNO

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović izjavio je da je kvalitet vazduha u Beogradu i Srbiji više nego dobar, kao i da su koncentracije zagađujućim čestica daleko niže od graničnih vrednosti.

"Svakako da su aktivnosti dramatično redukovane usled pandemije, a pored toga prošla je grejna sezona i primećujemo trend odličnog kvaliteta vazduha. Vazduh na teritoriji Republike Srbije u prethodnim danima bio je više nego dobar, a koncentracije zagađenja su veoma niske, čak daleko niže od graničnih vrednosti", rekao je Radović.

Kako kaže, u ovom trenutku na teritoriji Srbije najaktivniji su poleni od drveća, a uskoro počinje i sezona trava, kada treba očekivati dominatnije polene koje dolaze od nje.

"Agencija za zaštitu životne sredine jedna je od retkih institucija u regionu akreditovanih za monitornig polena. Radimo monitoring na 29 mernih mesta širom Srbije i pratimo 25 alergenih polena. U ovom trenutku, najaktivniji su i najvažnije je da pratimo polen koji dolazi od drveća hrasta, breze, a uskoro se priprema i sezona trave, kada će će biti dominantiniji poleni koji dolaze od trave", naveo je Radović.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

On je istakao i da Agencija za zaštitnu životne sredne sada ima i mobilnu aplikaciju za praćenje polena, koju će moći da koriste svi građani koji imaju problema sa alergenima.

 "Ono što treba napomenuti, da ove godine pored aplikacije za mobilne telefone koja prati kvalitet vazduha, sada imamo i aplikaciju 'Alergeni polen', koja može da se nađe na Play store-u, tako da građani koji imaju problem sa alergenima mogu da je preuzmu i da prate kakvo je stanje polena u njihovom gradu u Srbiji", rekao je Radović.

On je dodao da tokom varednog stanja zbog pandemije korona virusa na nekm stanicama nije moguće obavljati monitoring.

 "Postoje određene stanice za monitoring polena koje nam nažalost nisu dostupne u ovom trenutku, jer su na mestima na kojima su trenutno Covid 19 bolnice. To je mali broj, većina je dostupna i u većini stanica se procesi odvijaju redovno i građani mogu da se informišu. U doba kada je polenska sezona, to je najposećeniji deo našeg sajta agencije", zaključio je Radović.

#Beograd

#Vazduh

<
'