AKTUELNO

U Srbiji je do 15 časova testirano 5.446 , od kojih je 222 zaraženo korona virusom. Preminulo je još šest osoba.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je 15 sati testirano 5 446 osoba od kojih je 222 pozitivno.

"Ukupno je hospitalizovano 2.017 pacijenata, a na respiratoru je 79 pacijenata. Umro je još 6 osoba", rekla je Kisić Tepavčević.

Kako kaže, ukupno je preminulo 168 osoba.

"Izlečeno 1.260 osoba", rekla je Kisić Tepavčević.

U Beogradu 27 odsto zaraženih

Prema njenim rečima, najveći broj pozitivnih osoba je iz Beograda i to 2122 pacijenta, što je ukupno 27, 38 posto.

"Na drugom mestu je Niš, sa 1189 pozitivnih osoba, što je 15,34 posto od ukupnog broja. Zatim slede Ćuprija, Leskovac, Kruševac, Valjevo, Aleksinac, Paraćin, Jagodina, Bor", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kako je navela, zaraženo je 0,12 odsto stanovništva.

Novi vd direktor u Gerontološkom centru u Nišu

Kako kaže, u gerontološki centar u Nišu vraćena su 52 korisnika, i dodao da su veoma teški bolesnici koji ukoliko opet budu loše, mogu opet, dodaje otići u KC.

"U međuvremenu su vraćeni i neki od radnika sa dva negativna nalaza. Od danas tamo je na čelu novi vd direktor. I verujemo da će ona to uraditi kako treba uz pomoć ministarstva za rad i socijalnu zaštitu", rekao je dr Tiodorović.

Foto: TV Pink Printscreen

Na putu smo da dobijemu prvu rundu

Imunolog dr Srđa Janković je rekao da rekao da smo na putu da dobijemo prvu rundu, ai ako se budemo pridržavali mera privešćemo je kraju. On je rekao da je cilj bio da se uspori epidemiija, a na kraju postoje mogućnosti da će postati sezonski, da će nestati ili da dobijemo vakcinu.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Kisić Tepavčević je rekla da smo svedoci da se ovaj virus prenosi i u uslovima visokih temperatura, i da je potrebno da je temperatura veća od 25 stepeni i vlažnost vazduha preko 25 posto i određeni UV faktor.

"Čitav niz faktora je u pitanju, ali ono što joe sigurno smanjuje se prenošenje kapljičnog prenosa jer brže pada na tlo", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Kako kaže, mere prevencije su i dalje najbitnije.

Dr Kisić Tepavčević je rekla da su mere donete prema odlukama struke i da oni donose preporuke na osnovu medicine zasnovane na dokazima.

Foto: TV Pink Printscreen

Dr Tiodorović se složio da su ovo odluke koje su dobro vagali, ali i da uvek postoji oprez koji je opravdan.

Procenat poizitivnosti prvi put ispod pet odsto

Kiić Tepavčević je navela da je procenat pozitivnosti prvi put u Srbiji ispod pet odsto, malo iznad četiri odsto.

"Na današnji dan se 8 pacijenata nalazi na respiratoru u KC Vojvodina", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Dr Kisić Tepavčević je istakla da su sa merama za 1. maj vrlo rigorozni i isključivi.

"Ne treba sada da zbog gubitka strpljenja pokvarimo ono što smo do sada uradili", rekla je ona.

Kako kaže, ukoliko i ne bude ta vrsta preporuke apelujem na sve da budu odgovorni prema sebi i svojim porodicama.

Situacija u Vlasotincu upozorenje za sve

Dr Tiodorović je rekao da se u Vlasotincu pik epidemije bio nekoliko dana iza Uskrsa, i dodao da ukoliko se ne budemo pridržavali svih mera vidimo do čega može doći.

"Ta situacija je malo zabrinula sve nas, kao i građane. Za sada je pod kontrolom, nije u pitanju starački dom, već stanovništvo. Ta situacija će verujem, pošto imamo samo njih dvoje u KC, kao i nekoliko u kovid bolnici, dobro da prođe", rekao je dr Tiodorović.

Nema razlike između vrtića i produženih boravaka

Dr Tiodorović je istakao da je jasno da je neophodno da svi koji žele da rade treba da rade, i dodao da nema razlike između boravka dece u vrtićima i produženim boravcima.

"Lakše će biti sa starijom decom, oni moraju biti u manjim grupama, i oni koji su sa njima moraće da budu ti koji će ih učiti kako da se ponašaju", rekao je dr Tiodorović i dodao da ukoliko ih sada naučimo o svemu tome, to će biti dobro i za njihovu budućnost.

Podrška državnog vrha pomogla da se sprovedu sve mere

Kada je u pitanju izjava Boška Obradovića da stručni tim radi po principu režimskog kriznog štaba Kisić je rekla da im je podrška državnog vrha pomogla da sprovedu sve svoje preporuke u dela i da je to sve.

Ona ističe da svi asimptomatki bolesnici isto prenose bolest kao i oni sa simptomima, s tim da su opasniji jer se osećaju dobro i kreću se slobodno, pa tako, dodaje šire zarazu.

Avio saobraćaj je neophodan zbog privrede

Na pitanje kako će se odvijati avio saobraćaj u smislu dolaženja ljudi i iz inostranstva, dr Tiodorović je rekao da će se sve kontrolisati.

"To je neophodnost, mora da nastavi da se živi. Potrebno je da avio saobraćaj proradi, ako se sve mere na vreme preduzimaju onda smo bezbedni", rekao je dr Tiodorović.

Dr Kisić Tepavčević je rekla da je određen broj obolelih među zdravstvenim radnicima u Vršcu, da je izvršena njihova preraspodela i da sve funkcioniše.

Ona ističe da su u rizičnim grupama niži uslovi za testiranje.

#koronavirus

<
'