AKTUELNO

Robote će dobiti 344 škole.

Osnovne škole u Srbiji, prijavljene za učešće u programu "Bitka za zanje" u sredu će početi da dobijaju robote koji će đacima pomoći da razviju analitičke sposobnosti, najavila je u Nišu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić.

U programu koji je pokrenuo Fond B92 robote će dobiti 344 škole.

- Zahvaljujući Vladi Srbije, Fondu B92 i kompanijama iz raznih sektora, obezbeđeni su roboti za sve škole koje su se prijavile za učešće u programu Bitka za znanje - kazala je ministarka.

Ona je na Elektronskom fakultetu u Nišu prisustvovala drugom krugu testiranja kandidata za prekvalifikaciju u IT sektoru.

- U Nišu, Novom Sadu i Beogradu biće testirano 200 kandidata. U školama i organizacijama koje već imaju iskustvo i dobre rezultate u tom poslu, prekvalifikacija će početi početkom aprila, a kursevi će trajati tri do četiri meseca - kazala je Brnabić.

- Vlada Srbije platiće odmah 70 odsto od ukupne cene prekvalifikacije, a 30 odsto će biti plaćeno samo ako se kandidati zaposle. Na taj način motivišemo škole da sarađuju s privatnim sektorom - podvukla je ministarka.

Ona je istakla da Vlada Srbije namerava da ove godine omogući prekvalifikaciju 1.000 kandidata.

- Na taj način smanjićemo nezaposlenost, ali i tražnju za tim kadrovima. Ti mladi ljudi koji su uglavnom završili fakultete, dobiće šansu za karijeru koja ima budućnost - rekla je Brnabić. Anketiranje 118 firmi iz IT sektora - dodala je Brnabić, pokazala je da je IT kompanijama u Srbiji potreban 961 programer-početnik.

Ministarka je za sledeću nedelju najavila tender za izgradnju Studentskog kulturnog centra pri Elektronskom fakultetu u Nišu, kao prve faze Naučno-tehnološkog parka.

- Studentski kulturni centar imaće 650 kvadratnih metara, a njegova izgradnja koštaće 40 do 50 miliona dinara. Uslediće isgradnja Laboratorijske lamele i na kraju samog Naučno-tehnološkog parka - izjavila je Brnabić.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Antić je rekao da će Studentski kulturni centar okupljati mlade, talentovane srednjoškolce i studente s juga Srbije.

Studentski kulturni centar omogućiće razvoj novih ideja, Laboratorijska lamela služiće za izradu prototipa, a Naučno-tehnološki park za sprovođenje ideja u praksi.

#Ana Brnabić

#Srbija

#škola

'