AKTUELNO

Čuveni imunolog i virusolog primarijus dr Todor Jovanović preminuo je u nedelju uveče u 85. godini, objavljeno je na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

- Doktor je otišao. Ne, ne, od virusa, niti posle duge i teške bolesti. Ne. Ni virus ni kancer mu nisu mogli ništa. Mogao je samo on njima. I te kako. Ne mali broj pacijenata o tome svedoči. Otišao je zato što mu je došlo vreme - navodi se na stranici koja nosi ime lekara.

- Dobar lekar mora da zaboravi na sebe, da bi mislio samo na druge. Naročito na najnesrećnije - pisao je poznati imunolog.

Todor Jovanović je rođen 1935. godine u mestu Vrani Do, na Kosovu i Metohiji. Diplomirao je medicinu 1962. u Beogradu, 1974. specijalizirao, 1976. postao primarijus a 1979. doktorirao. Kao dete doživeo je kliničku smrt. Po diplomiranju, umiru mu bliski rođaci od takozvanih neizlečivih bolesti. Dao je zakletvu Bogu da će ceo život da se bori protiv takozvanih neizlečivih bolesti.

Radio je na Institutu za primenu nuklearne energije u Zemunu, na Tehnološko metalurškom fakultetu u Beogradu, Institutu za hemiju i metalurgiju u Beogradu, Rudarsko geološkom fakultetu u Beogradu, Institutu Boris Kidrič u Vinči, na VMA u Beogradu, Vojno tehničkom institutu u Beogradu, Bekman laboratoriji u Torontu, Nacionalnom institutu za kancer u Vašingtonu, Nacionalnom institutu zdravlja u Betezdu, Karolinskom institutu za imunologiju u Stokholmu, Kraljevskoj bolnici - odeljenje za retroviruse u Londonu, na medicinskom fakultetu u Londonu, Saveznom institutu u Gracu i u Laboratoriji u Cirihu.

#Todor Jovanović

<
'