AKTUELNO

​Hrvatska se plaši Srbije i samo njeno postojanje smatraju za opasnost, rekao je za NOVO JUTRO televizije Pink Vasilije Papović, odgovorni urednik dnevnog lista Alo.

Komentarišući dan sećanja na žrtve logora u Jasenovcu, kao i anketu u kojoj građani Zagreba ne znaju koji je narod najviše stradao u tom logoru, Papović je rekao da je neverovatno da niko nije hteo da pomene Srbe kao žrtve.

„Nažalost, izgleda da se oni nikada neće pokajati niti postideti onoga što se dogodilo u Jasenovcu. Nažalost, Hrvatska je ušla u EU takva kakva je. Ustašluk je isplivao u svom sramu, a nikada se nisu pokajali, izvinili, čak ni priznali koliko je Srba tamo stradalo. Oni su postigli svoj cilj, a to je manje od 5 posto Srba u Hrvatskoj, i u tome su uspeli“, rekao je Papović.

Ističe da su ono što je Ante Starčević zacrtao, ostvarili njegovi naslednici.

„Nažalost, oni Srbiju doživljavaju kao večnog neprijatelja. Nije bitno koja je situacija u pitanju, pa i ova sa koronom, kada je isplivalo da će Srbija izaći iz epidemije sa jačom ekonomijom od njihove, oni su osuli salvu uvreda na račin Srbije. Oni se Srbije plaše i samo njeno postojanje smatraju za opasnost“, rekao je Papović, pitajući se šta je njihov krajnji cilj.

On ističe da je jako važno da se mi sećamo naših žrtava i da obeležavamo bitne datume.

„Srbi su pokazali jedinstvo i od 2014. počeli smo da otvoreno odajemo počast našim nastradalim precima“, rekao je Papović.

SRBIJA NE ZABORAVLJA DOBRE ODNOSE SA ITALIJOM

Komentarišući pomoć koju je u borbi protiv koronavirusa Srbija poslala Italiji, Papović je rekao da je sjajna informacija to što je jedna mala Srbija smogla snage da pomogne jednom ekonomskom džinu kakav je Italia, koja je teško pogođena i koja je u protekla dva meseca pretrpela pravu tragediju.

Foto: TV Pink Printscreen

„Vidimo da je iz dana u dan manje zaraženih i to nas ohrabruje, ali tu smo da pomognemo našim italijanksim prijateljima. Srbija ne zaboravlja Italiju i dobre odnose koje smo imali i pre svega ovoga. U duhu toga, odužićemo im se za sve dobro što su oni nama učinili“, rekao je Papović.

MORAMO DA SE PONAŠAMO PO PROPISANIM MERAMA U BORBI PROTIV KOVIDA-19

Komentarišući epidemiju koronavirusa i trenutnu situaciju u našoj zemlji, Papović je rekao je bitno imati što manje kontakata jer je time manja i opasnost od zaraze. On dodaje da moramo izdržati sa onim što smo do sada radili, jer bi, kako kaže, bilo glupo da se sada previše opustimo.

„Moramo biti na oprezu. Korona nije izmišljena. Preti svima nama, a od nas zavisi koliko ćemo se sačuvati“, rekao je Papović.

On ističe da postoji više teorija o nastanku samog virusa, i dodaje da šta god da je uzrok posledice su tu i kaže da moramo da se ponašamo po propisanim merama.

„Mnoge laboratorije pokušavaju da nađu vakcinu, i nadamo se da će se do sledećeg potencijalnog udara nešto uraditi po tom pitanju, ali znamo da može da potraje i po više godina dok se ne otkrije vakcina. Bez nje je sve kratkoročno i ona je jedini pravi lek koji može da pomogne“, rekao je Papović.

#vasilije papović

<
'