AKTUELNO

Knjiga o ljubavi Izraelke i Palestinca postala bestseler!

Roman nije uvršten u školsku lektiru, ali je zato bestseler.  Izraelsko ministarstvo obrazovanja nedavno je to delo o velikoj ljubavi Izraelke i Plaestinca izbacilo iz nastavnog programa, s obrazloženjem da knjiga ugrožava zasebne identitete Jevreja i Arapa, ali ono beleži izuzetnu prodaju.

Roman pod nazivom "Gader Haya" (Život na granici) izraelske autorke Dorit Rabinjan našao se za kratko vreme na vrhu liste bestselera sa više od 5.000 prodatih kopija u jednoj nedelji, što je ozbiljna brojka za malo tržište kakvo je izraelsko.

Kako prenosi AFP, već se pregovara o prodaji autorskih prava Mađarskoj, Španiji i Brazilu, dok će objavljivanje knjige u SAD, Francuskoj i nekoliko drugih zemalja, gde se već uveliko prevodi, biti ubrzano.

Autorka knjige kaže da je ozbiljno "zabrinuta" za demokratiju u Izraelu, ali da ju je podrška koju je dobila od javnosti ohrabrila.

-Mislim da je ovaj juriš na knjižare dobar pokazatelj. Moj roman ne kupuju samo moji obožavaoci, već i poštovaoci izraelske demokratije - navela je Rabinjan.

Autor: S. Antonić

'