AKTUELNO

JP "Beogradska tvrđava" nastavlja obimne konzervatorsko restauratorske radove na prostoru Beogradske tvrđave, sa ciljem očuvanja kulturnog dobra i bezbednosti posetilaca.

Nastavljaju se radovi na obnovi jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat i Barokne kapije, koji su počeli krajem 2019. godine, kao i radovi u produžetku Savskog šetališta ka Kralj kapiji, započeti u januaru ove godine. 

Kompleks Sahat i Barokne kapije predstavlja jednu od velikih atrakcija Beogradske tvrđave, a po završetku obimnih radova, posetiocima će biti dostupan još jedan objekat na Beogradskoj tvrđavi kao i novi sadržaji koji će se u njemu realizovati. 

U planu je otvaranje vizitorskog centra u ovom prostoru, koji bi bio namenjen organizovanju različitih programa. Radovi u produžetku Savskog šetališta predstavljaju drugu fazu “Projekta konverzacije i restauracije dela Savskog šetališta od Velikih stepenica ka ravelinu Kralj kapije”. 

U prvoj fazi kompletno je restaurirano samo stepenište, dok druga faza podrazumeva radove u nastavku šetališta.

 Završetkom ovih radova biće u potpunosti saniran ovaj deo parka Kalemegdan, od Malog stepeništa Jelisavete Načić sve do Kralj kapije. Osim mostova kod Zindan i Karađorđeve kapije, čija je sanacija završena, u narednom periodu biće kompletno restauriran i most kod Despotove kapije.

#Beogradska tvrđava

<
'