AKTUELNO

Od traženja nekretnina u Srbiji tokom vanrednog stanja odustalo je nešto više od petine kupaca, dok gotovo 70 odsto njih očekuje da će cene stanogradnje padati, pokazalo je istraživanje sajta za oglašavanje nekretnina 4zida.rs, predstavljeno danas.

U istraživanju, od 21. marta do 1. aprila, učestvovali su svi na tržištu nekretnina - kupci, zakupci, vlasnici nekretnina, agenti i investitori. Malo više od petine kupaca izjavilo je da je kompletno odustalo od potrage, a ohrabrujuće je, prema oceni stručnjaka sa sajta, što je najveći procenat posetilaca portala 4.zida.rs, njih 53 odsto, izjavilo da i dalje gleda oglase, ali da ne zove prodavce i ne obilazi nekretnine.

Oko 30 odsto vlanika koji prodaju svoju nekretninu izjavilo je da prima pozive, ali ne prima zainteresovane osobe u obilazak, dok je istovremeno skoro trećina ispitanika (28 odsto) rekla da su spremni da vode potencijalne kupce u obilazak nekretnine, ali samo uz mere zaštite.U najvećoj meri kupci misle da će cene nekretnina u starogradnji padati (69 odsto), dok 10 odsto njih misli da će cene ostati iste, a sličnog stava kao kupci su i agenti za nekretnine.

S druge strane, vlasnici nekretnina su u najvećoj meri izjavljivali da ne znaju kako će se kretati cene nekretnina, pa je tako 26 odsto njih izjavilo da će cene ostati iste, a 24 odsto očekuje da će padati cene.

Prema istraživanju, više od polovine ispitanika veruje da će padati cene novoizgradjenih stanova, 20 procenata njih je izjavilo da ne zna da li će investitori spuštati cenu svojih stanova, a skoro isti procenat misli da će cene u novogradnji ostati iste.

Po pitanju cena, mišljenja investitora su podeljena, jer 52 odsto njih misli da će cene padati u narednom periodu ili da već padaju (četiri odsto), dok ostatak smatra da će cene novogradnje ostati iste.

Na pitanje da li planiraju da spuste cenu nekretnina koje prodaju, fizička lica su u najvećoj meri izjavljivala da ne planiraju da spuste cenu (57 odsto), a devet odsto vlasnika planira i da podigne cenu svoje nekretnine.

Kao odgovor na pitanje šta misle da su otežavajuće okolnosti kada razmišljaju o traženju nekretnine, više od polovine kupaca je izjavilo da ne želi sada da obilazi nekretnine jer brine za zdravlje.

Skoro isti procenat njih je reklo da je vreme nesigurno i da ne želi sada da troši novac, a sa ekonomskim faktorom su povezane i činjenice da deo ljudi ostaje bez posla ili ima smanjenu platu.Istraživanje je pokazalo da 99 odsto agencija za promet nekretnina smatra da ćevanredno stanje imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, dok to isto smatra 81 odsto investitora, a njih 19 procenata misli da to neće osetiti nikakav uticaj.

Malo više od polovine agencija (52 odsto) navelo je trenutno vide dva glavna problema na tržištu nekretnina – pad potražnje za nekretninama i odustajanje vlasnika od prodaje, dok 47 odsto agencija smatra da je glavni faktor samo to što nema potražnje za nekretninama ili je ona u velikoj meri smanjena.Istraživanje je pokazalo i da 78 odsto investitora planira da neke gradjevinske projekte odloži za kasnije, četiri procenta će odustati od budućih projekata, a malo više od petine investitora ne planira da promeni svoje planove u pogledu izgradnje novih objekata.

Trećina vlasnika nekretnina smatra da će trebati duže od šest meseci da se tržište nekretnina vrati u normalu, njih 18 procenata navode da će mesec dana biti dovoljno da se stvari normalizuju.U odnosu na agente, investitori očekuju sporiji oporavak poslovanja nakon što epidemija prodje.

Oko 50 odsto investitora misli da će za oporavak trebati duže od šest meseci, dok isto mišljenje deli oko 30 odsto agencija.

Sajt 4zida.rs navodi i da je oko 80 odsto kupaca ili zakupaca zainteresovano za video ili 3D snimak ili da im se nekretnina prikaže tokom video razgovora.

I prodavci i zakupodavci su za prelazak na video, a svega 25 do 30 odsto njih misli drugačije.

Na pitanje da li vide nešto pozitivno u trenutnoj situaciji, kupci nekretnina su u najvećoj meri izjavljivali da kao benefit ove situacije vide to što će cene nekretnina padati (35 odsto), kao i da smatraju da će lakše moći da obore cenu nekretnine koju gledaju (20 odsto).

Od ukupnog broja posetilaca sajta koji kupuju nekretninu, najveći procenat njih (57 odsto) traži nekretninu u Beogradu.

Skoro 90 odsto ispitanika traži stanove, a više od 60 odsto kupaca bilo je zainteresovano ; i starogradnju i novogradnju.

Kako je precizirano, u anketi o tržoštu nekretnina je učestvovalo 405 posetilaca sajta koji traže nekretnine, 261 vlasnik nekretnina, 170 agencija za nekretnine i 27 investitora.

#Stanovi

#nekretnine

<
'