AKTUELNO

Oko 5,5 miliona punoletnih građana Srbije već tokom maja dobiće od države na poklon po 100 evra kao vid stimulacije za lakši izlazak iz krize izazvane pandemijom virusa korona.

Kako piše “Informer”, Vlada Srbije danas će, na predlog Ministarstva finansija, usvojiti uredbu kojom se preciziraju svi detalji isplate ove jednokratne pomoći. Informer otkriva kako će tačno biti podeljen ovaj novac iz budžeta. 

S obzirom na to da su se mnogi u javnosti u protekle dve nedelje bunili zbog činjenice da je novac namenjen svim punoletnim građanima Srbije - i onima kojima je preko potreban i onima kojima nije neophodan - Ministarstvo je odlučilo da će svi punoletni građani koji taj novac žele za njega moći da se prijave na dva načina. 

- Da bi sve bilo pravednije, predvideli smo da se svi građani koji žele ovih 100 evra prijave nadležnim organima, i to na krajnje jednostavan i brz način. Svi će moći da se prijave ili onlajn, putem portala Uprave za trezor, ili na brojeve telefona koje ćemo blagovremeno objaviti. Dovoljno će biti da prijave svoje ime i prezime, JMBG i broj računa u banci na koji žele da im novac bude isplaćen - objašnjava sagovornik beogradskog lista iz Ministarstva finansija.

Prijava za ovu vrstu pomoći počeće sredinom maja za sve punoletne građane, osim za penzionere. Svim našim najstarijim sugrađanima, koji su i podneli najveći teret ove epidemije, poklon od 100 evra biće uplaćen po automatizmu na račune na koje inače primaju penzije. 

Jedno od pitanja javnosti bilo je i kako će novac moći da dobiju oni građani koji nemaju otvoren račun u banci. U Ministarstvu finansija su mislili i na to, pa kažu da će država čitav posao uraditi za njih. 

- Građani koji nemaju tekuće račune neće morati da idu u banku. Biće dovoljno da se prijave ili onlajn prijavom ili telefonskim pozivom, a država će za njih otvoriti namenski račun u banci koju sami izaberu - napominje naš izvor. 

Ministar finansija Siniša Mali danas će u petak na konferenciji za medije u 16 sati objasniti sve dodatne detalje u vezi s podelom državne pomoći. On ističe da je to jasan signal da je Srbija spremno dočekala pandemiju virusa korona. 

- Dovoljno smo ekonomski otporni da možemo i iz ovako velike krize da izađemo kao pobednici. Ovo je naš način da kažemo svim građanima da će uvek, i u ovako teškim i izazovnim vremenima, moći da računaju na podršku svoje države. Osim toga, ovom merom vratićemo novac u privredne tokove, podstaći ćemo potrošnju, a građanima ćemo obezbediti da sebi priušte nešto što možda inače ne bi mogli - kaže ministar Mali. 

On objašnjava da će tih 100 evra pre svega mnogo značiti pojedincima sa najnižim primanjima. 

- Taj novac će najviše značiti ljudima sa najnižim primanjima, kao i porodicama u kojima ima više punoletne dece. To će za njih praktično biti jedna dodatna plata u porodici. Nije Srbija jedina zemlja koja na ovaj način pomaže svojim građanima. To rade i mnogo veće i moćnije države od nas - ističe Mali. 

Podsetimo, ideju o poklonu od 100 evra svim punoletnim građanima prvi je izložio predsednik Aleksandar Vučić još 29. marta. 

- Hoćemo da podignemo ekonomiju i psihologiju, veru u državu, veru u ekonomski rast. Da vide ljudi da ćemo se podići. To jeste bacanje novca u bunar, ali će se značajan efekat osetiti kod svih naših trgovaca i proizvođača. Zamislite samo koliko će to značiti onima koji su na socijalnoj pomoći - obrazložio je tada predsednik.

#100 evra

#Pomoć

<
'