AKTUELNO

Ambasador Srbije u Poljskoj Nikola Zurovac rekao je da u toj zemlji se pojavila epidemija kad i u Srbiji tako da mere koje su preduzimane mogu da se porede sa onima i kod nas - od zatvaranja granica, aerodoroma, škola, vrtića...

- Samo su radile prehrambene prodavnice i apoteke. Izlazak nije bio u formi zabrane, ali je ograničenja kretanja bilo, ali su Poljaci bili veoma disciplinovani slušali savete struke i Vlade i ulice Varšave su bile prazne - naglasio je Zurovac za Pink.

-I za vreme Uskrsa nikoga praktično nije bilo na ulicama, zbog toga nije trebalo da se uvode mere poput policijskog časa. Nisu uveli zabranu kretanja za osobe starije od 65 godina, ali su odvojili dva sata dnevno od 10 do12 sati da oni mogu da kupuju u prodavnicama, ali su mogli i u kasnijem periodu da idu. Uveli su u poslednje dve nedelje da mlađi od 18 godina nisu mogli da izađu bez pratnje starije osobe i sve te mere su donele da se drži pod kontrolom epidemija - rekao je on.

Kako je istakao, od ponedeljka su počele olakšice mera, povećava se broj ljudi u prodavnicama, na 15 kvadratnih metara može jedna osoba da bude kako u prodavnicama tako i u crkvama.

-Pošto su parkovi bili zatvoreni sad su otvoreni, može da se ide u šume jedino su igrališta za decu i sportski tereni zatvoreni. Poljski premijer je krajem prošle nedelje najavio mere koje bi vraćale život u normalu - istakao je ambasador.

#Nikola Zurovac

#Poljska

#Srbija

#ambasador

#koronavirus

#mere

<
'