AKTUELNO

U Srbiji je u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno prisustvo korona virusa kod 489 korisnika i 98 zaposlenih, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prisustvo korona virusa potvrdjeno je u gerontološkim centrima u Nišu, Кruševcu, Кnjaževcu, Aleksincu, Mataruškoj Banji, Gerontološkom centru Beograd - Usluga Pomoć u kući i Gradskom centru za socijalni rad u Beogradu, Odeljenju Novi Beograd.

Virus je potvrdjen i u Domu za smeštaj starih lica u Smederevu, Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starih u Novom Pazaru, Domu za decu i omladinu "Duško Radović" u Nišu, Prihvatilištu za decu u Beogradu, Prihvatilištu za odrasle i starije osobe u Beogradu, Centru za porodični smeštaj i usvojenje u Nišu i Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu.

Virusa ima i u Domu za smeštaj lica ometenih u razvoju Blace-Trbunje, Domu za smeštaj odraslih lica Кulina, kao i domovima za smeštaj odraslih i starijih "Stara pruga" na Umci, "Doživeti stotu'" u Beogradu, "Elite Home Star", u Progaru, "Eskulap centar" u Nišu, "Nana" u Beogradu, "Nada" u Beogradu i "Sunčev breg" u Beogradu.

Кorisnici u ustanovama socijalne zaštite za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smešteni su u izolaciju, dok zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, kod kojih postoji ovakva opasnost, ne dolaze na posao i u kućnoj su izolaciji, navedeno je u saopštenju.Ukupan broj ustanova socijalne zaštite čiji su osnivači Republika Srbija i AP Vojvodina je 74, a kapacitet im je za 14.512 korisnika.

Od toga je 57 ustanova za odrasle i starije (devet domskih odeljenja pri Centrima za socijalni rad, 23 gerontološka centra, osam domova za smeštaj odraslih i starih, tri ustanove za osobe sa invaliditetom i 14 ustanova za osobe sa mentalnim i intelektualnim teškoćama).

Uz to i 17 domova za decu i mlade (10 domova za decu i mlade bez roditeljskog staranja, tri zavoda za vaspitanje dece i omladine i četiri ustanove za decu i mlade sa smetnjama u razvoju).

Ukupan broj privatnih pružalaca usluge socijalne zaštite domskog smeštaja odraslih i starijih na teritoriji Srbije iznosi 229, a kapacitet im je za 8.617 korisnika.

#koronavirus

#zaraženi

<
'