AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon dao odgovore na pitanja koja najviše interesuju građane Srbije.

Govoreći o otvaranju granica, dr Predrag Kon kaže da je njihovo otvaranje u direktnoj vezi sa ukidanjem vanrednog stanja i odluku države.

- To će se učiniti onda kada država ukine vanredno stanje. Granice zapravo nisu ni zatvorene, već je na snazi zabrana kretanja vozilima, pa se granica može preći bez vozila – kaže dr Kon. 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Pink.rs

Kada je reč o kupalištima, dr Kon kaže da, ako situacija bude pod kontrolom, biće dozvoljeno sve što je inače dozvoljeno u normalnim uslovima. 

- Bez obzira na tinjanje virusa, dozvolićemo. Znate, nekada i leti tinja neki virus, pa se tada ni ne sporovode neke specijalne mere – kaže epidemiolog.

Kada je reč o letovanjima i putovanjima, i dalje ističe da ne treba rizikovati sa odlaskom u strane zemlje. 

- Ja lično mislim da je najbezbednije biti kod kuće, u Srbiji i to su moja shvatanja koja mnoge kolege prihvataju. To ima i ekonomskog smisla i ima čak i zemalja kojima je ovo zvanična politika, recimo Češka. Ovo je opcija koja je opravdana i ima logike – kaže Kon. 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Dodaje da je važno to što nam je situacija sve bolja i bolja, i „izuzetno solidna“. Podvlači i da ćemo slaviti onda kada prođe dan bez ljudi na respiratorima i bez smrtnih slučajeva. 

- Tada smo slavljenici, dotad nismo i moramo biti maksimalno oprezni – ističe Kon. 

#Predrag Kon

#koronavirus

<
'