AKTUELNO

Srbija je, po pitanju reakcije na pojavu epidemije, bila jedinstvena, imala jasnu liniju komandovanja, kao i struku iz jedinstvenog štaba koja dobro zna kako se donose i sprovode odluke. Zato je situacija sa koronavirusom pod kontrolom, ističe ministar.

I dalje ne sme biti opuštanja, iako je situacija sa koronavirusom znatno bolja, ističe ministar odbrane Aleksandar Vulin. Podvlači da je dovoljno da se jedan vikend ne ponašamo odgovorno i disciplinovano, i da bi sve dosad urađeno moglo pasti u vodu.

- Svet u kojem živimo se nepovratno promenio, ali ćemo morati da se adaptiramo. Koliko ćemo uspeti, zavisi od nas samih i nema te države koja će nas naterati da se promenimo dok to ne učini svako od nas sam – kaže ministar Vulin za Pink.

Tokom ove situacije, dodaje, narod je mogao da se osloni na svoju vojsku, koja radi u interesu svojih građana.

- Gde je vojska, tu su red i disciplina – kaže ministar. 

Foto: TV Pink Printscreen

VMC Karaburma počeo da prima pacijente

Govoreći o vojnom zdravstvu, Vulin podseća da je VMC Karaburma, po naređenju vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, završen za deset dana. 

- Ovaj centar je prethodno bio dosta zapušten, a nekad je služio kao regrutni centar. Sada je to jedna od najboljih bolnica u zemlji. U krugu VMC-a, preduzeće „Termomont“ izgradilo je novu bolnicu koja je urađena za 12 dana. Dakle, možemo kada hoćemo – kaže ministar.

Ističe i da lekari i ostali medicinski radnici rade maksimalno posvećeno, ne tražeći specijalne zasluge za svoj trud. 

- Ponosan sam na njih – kaže Vulin.

Na VMC Karaburma je, kaže, počeo prijem pacijenata, i to onih najteže obolelih i onih na respiratorima. Ističe da je respiratora dovoljno, te ih je predsednik Vučić za nekoliko dana obezbedio više nego što su ih ukupno obezbedile vlasti pre ove. 

Podseća i da nikome u zemlji nije uskraćen respirator, odnosno pravo na život. 

- Borili smo se i borićemo se za svaki život. To ne bi bilo moguće da nije bilo truda predsednika Srbije. Da smo ostavili stanje kakvo je bilo, skidali bismo ljude sa respiratora – kaže Vulin. 

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Duška Stefanović

Vojska pucala u vazduh u dva incidenta u migrantskim centrim

Ministar Vulin kaže da je u migrantskim kampovima zabeleženo nekoliko incidenata.

- Na dva mesta su migranti pokušali da beže: u Adaševcima i u Krnjači. U oba slučaja pripadnici Vojske Srbije upotrebili su vatreno oružje u smislu upozorenja. Migranti su se potom razišli i smirili i nije bilo nijednog koji je pobegao ili napustio prostor u kojem je određeno da se nalaze tokom vanrednog stanja – kaže ministar i dodaje:

To su bili događaji koji su u našoj zoni odgovornosti i razrešeni su najbolje moguće. Svako ko ne bude poštovao zakon biće zaustavljen u skladu sa zakonom.

On je naglasio da Vojska Srbije striktno poštuje zakon, pravila službe, pravila stražarske službe, da se tačno zna kako se određene situacije rešavaju i tako se rešavaju.

- Svaki vojnik u vojsci zna da niko ne sme da mu otme pušku i da on ne sme da bude povređen - naglasio je ministar.

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Ističe da je Vojska Srbije maksimalno humana, da vodi računa o pravima ljudi koji se nalaze u njihovoj zoni odgovornosti, ali da neće dozvoliti da bezbednost vojnika bude ugrožena.

Podseća da vojska sa policijom sada čuva granicu zemlje, čuva zdravstvene ustanove, ustanove socijalne zaštite, migrantske centre...

- Vojska Srbije se svuda ponaša maksimalno odgovorno. Gde je vojska tu je red - zaključio je on.

Srbija bila jednistvena i sa jasnom linijom komandovanja

Ističe da je Srbija, po pitanju reakcije na epidemiju, bila jedinstvena, da je imala jasnu liniju komandovanja, kao i struku iz jedinstvenog štaba koja je dobro znala kako se donose i sprovode odluke. 

- Zato se mi ovako dobro nosimo sa situacijom. Zamislite da se sve prepustilo lokalnim političarima? Ne, mi smo imali jasnu i jedinstvenu državu, sa dobro organizovanim vojnim i policijskim formacijama kojima su prethodno dati mnogo bolji uslovi rada – kaže Vulin. 

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da će Vojska Srbije, iako su ublažene pojedine mere, nastaviti da radi isto što i dosad, dokle god se ne donese suprotno naređenje. Vojska će nastaviti da obezbeđuje granične prelaze, najvažnije zdravstvene objekte, migrantske kampove i ustanove socijalne zaštite.

- Nema opuštanja, nastavljamo da radimo i da se borimo. Vojni lekari će lečiti civile i boriti se u kovid bolnicama, pomagati svojim civilnim kolegama. Mi zajedno sanašim prijateljima iz Ruske Federacije svakog dana u bar desetak objekata izvršimo ili dezinfekciju ili se izvrše određeni pregledi i ekspertske analize - naveo je Vulin.

#Aleksandar Vulin

#Novo jutro

<
'