AKTUELNO

Već od utorka ćemo moći sat duže da budemo napolju.

U Srbiji će posle Vaskrsa da se krene sa popuštanjem mera koje su uvedene zbog korona virusa, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Od potpune zabrana kretanja za penzionere i ukidanja gradskog i međugradskog prevoza do skraćenog radnog vremena prodavnica, zatvorenih restorana i tržnih centara - sve to je stalo u šest nedelja koliko traje vanredno stanje u Srbiji, koje je uvedeno u cilju sprečavanja širenja epidemije.

Ali, prema najavama predsednika to bi od sledeće nedelje trebalo da se promeni.

21. april - Skraćenje policijskog časa i dozvola penzionerima za izlazak

Prva mera popuštanja biće skraćenje zabrane kretanja za sve građane i ona bi trebalo da stupi na snagu od 21. aprila, pa će policijski čas umesto od 17, počinjati od 18 časova.

Istog dana uvodi se izmena i kada su penzioneri u pitanju, pa će oni moći da izađu u šetnju u periodu od 18 do 01 čas posle ponoći, po pola sata i to utorkom, petkom i nedeljom.

Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za građane starije od 65 godina ostaje nepreomenjeno.

- Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze napolje u tom periodu - najavio je predsednik Srbije.

21. april - Otvaranje zanatskih radnji

Građevinari u Srbiji će od utorka 21. aprila početi da rade "punom parom", a od utorka počinje i otvaranje zanatskih radnji. Počeće da rade obućari, krojači, automehaničari, prodavnice tehničke robe, građevinskog materijala...

27. april - Kreće otvaranje pojedinih radnji i salona, uz posebno pravilo

Druge radnje biće otvorene od 27. aprila ako imaju manje od 300 kvadrata. Tu ulaze frizerski saloni i saloni lepote, teretane, ali će za njih morati da bude obezbeđena posebna zaštita i plan je da oni počnu sa radom do 4. maja.

4. maj - Otvaranje hotela, tržnih i turističkih centara 

Od 4. maja bi trebalo da bude ponovo uspostavljen međugradski saobraćaj, a potom se očekuje i odtvaranje tržnih i turističkih centara i hotela.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Očekujem da hoteli, banje, tržni centri, restorani, i Aerodrom počnu sa radom do 11. maja - rekao je predsednik Vučić.

11. maj - Počinju da rade fabrike

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će fabrike početi da rade od 4. ili 11.maja.

- Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo - poručio je Vučić.

Podsetimo, vanredno stanje na teritoriji cele Srbije uvedeno je 15. marta, u cilju sprečavanja širenja zaraze korona virusom i iste večeri je stupilo na snagu. Odluku je saopštio je na konferenciji za novinare predsednik Aleksandar Vučić, nakon što je održao niz sastanaka sa službama bezbednosti, poglavarom SPC i predstavnicima dva krizna štaba, koji učestvuju  u borbi protiv korona virusa.

Od ove bolesti tokom ovih 6 nedelja obolelo je 5.994 osoba, a preminulo njih 117, dok je broj izlečenih 637.

#koronavirus

<
'