AKTUELNO

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je testirano 3.094 osoba, a da je pozitvno njih 372.

U Srbiji je ukupno zaraženo 5.690 osoba, a ukupan broj preminulih je 110.

-U poslednja 24 sata preminulo je sedam osoba, pet osoba muškog i dve osobe ženskog pola - rekao je dr Kon.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže ukupno je 122 pacijenta na respiratoru.

Dr Kon je rekao da je broj zdravstvenih testiranih radnika 6567 , da je pozitivno 606 i čeka se, kako kaže 954 rezultata testova.

Kako kaže, prijavljeno je da je u ustanovama socijalne zaštite na teritoriji naše zemlje ukupno 312 osoba, korisnika imaju kovid-19 i 70 zaposlenih.

"BROJ OBOLELIH ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZAVISI OD VIŠE FAKTORA"

Dr Ivana Milošević rekla je da se dosta dobro držimo i da broj obolelih zdravstvenih radnika zavisi od više faktora.

Foto: TV Pink Printscreen

-Mislim da se dosta dobro držimo i ono gde se ja osećam kompletno sigurno, jeste kada imam kompletnu opremu na sebi - rekla je dr Milošević.

Ona je istakla da moramo da uzmemo u obzir da smo najmnogoljudnijia nacija u regionu, pa tako i broj obolelih medicinskih radnika je veliki shodno tome.

Dr Kon je rekao da je pitanje da li lica sa posebnim potrebama u ovoj situaciji treba da rade, da je to socijalno pitanje, i da će se o tome razmisliti.

Dr Milošević je rekla da su u Beogradu počeli da se primaju pacijenti i u Institut za ortopediju Banjica, koja još uvek ima veliki kapacitet za prijem bolesnika.

Dr Kon je rekao da je dopis o korišćenju opreme donet još ranije i u njemu stoji da mogu da se koriste ili naočare ili viziri, pa tako medicinari imaju pravo da izaberu.

Dr Kon je rekao da nije lako porediti stanja u državama, dodao da se kod nas sata proširuje testiranje pa tako rezultati obolelih mogu delovati veći nego negde drugo.

-Mi ne možemo da pratimo kako se oni bore sa epidemijom, nije jednostavno uporediti jer koristimo različite metode - rekao je dr Kon.

O POPUŠTANJU MERA

On je istakao da skidanje i popuštanje mera vanrednog stanja je jedna stvar i ne znači odjavu epidemije.

-To će se desiti kada se bude desilo. Tokom leta treba da istestiramo imunitet populacije kako bi znali šta ćemo kasnijie da preduzimamo. Biće mnogo više poznato kakvi su mu potencijali i šta se može očekivati - rekao je dr Kon.

Kako kaže, testiranje je prerano otpočeti odmah, treba sačekati da se završi epidemija kako bi imali realnu sliku imuniteta.

Dr Kon je rekao da treba reći da smo u samom startu imali razmišljanja o tome da treba da radimo na kolektivnom imunitetu, ali dodaje, bio je jak otpor stanovništva i doneli smo odluku da se deca povuku iz škole i da se produži do kašenja potencijala ovog virusa.

-Mi ćemo tek sredinom maja početi da raspravljamo o tome, kada budemo ozbiljno smirili situaciju u zemlji - rekao je dr Kon.

O DRUGOM TALASU KORONE

Na pitanje o drugom talasu korone, dr Milošević je rekla da bi osobe koje su preležale trebalo da budu zaštićene u periodu jeseni ove godine.

Dr MIlošević je rekla da što se tiče građana koji imaju pozitivne testove bez simptoma, imaju potencijal za širenje bolesti. Kako kaže, pozitivnost može da se produži i do mesec dana.

"BOLNICA LAZA LAZAREVIĆ AKTIVNO UČESTVUJE U POMOĆI"

Dr Milošević je rekla da ne postoji poseban krizni štab za mentalno obolele osobe, ali je dodala da postoje brojevi na koje mogu da se jave, kao i da bolnica Laza Lazarević aktivno učestvuje u pomoći.

Dr Milošević je rekla da se očekuje da imamo sve veći broj lakših kliničkih slučajeva.

Dr Kon je rekao da se sve više otkrivaju blagi slučajevi, što ne mora da znači da je virus posustao, ali dodaje da može da nas ohrabri.

Ipak, osnovna stvar zašto je to tako, kaže, jeste povećan broj testiranja.

#Srbija

#koronavirus

#zaraženi

<
'