AKTUELNO

Ušuškano na obroncima Tare, selo Zaovine jedno je od najživopisnijih u Srbiji.

Međutim, to je i selo u kom se ostvarilo i proročanstvo čuvenih Tarabića, koji su davno napisali da će "Drina jednog dana poteći uzbrdo".

Tada je to svima delovalo nemoguće, ali 1980. godine izgradnjom brane stvoreno je Zaovinsko jezero i tada su mnoge stvari postale jasnije. Iako veštačko, jezero je pravi raj na zemlji, oaza gde dolaze brojni domaći, ali i strani gosti kako bi uživali u svim prirodnim lepotama.

Foto: Foto/Rina.rs

- U toku letnjih meseci na jezeru možete videti veliki broj turista. Vrlo je popularno i kod ronilaca koji su česti gosti, ali i kod ribolovaca, jer je u ovim vodama evidentirano 14 vrsta riba, izuzetno je bogato potočnom i kalifornijskom pastrmkom. Najčešći su domaći gosti, ali često možete na obalama čuti francuski, nemački i ruski jezik - kaže Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara.

Zaovinsko jezero nalazi se u južnom delu Tare, razliveno je u zvezdastom obliku i smaragdno zelene boje. Pored tog velikog, na istom području nalazi se i nekoliko manjih jezera - Kruščica, Spajići i Lipovica.

Foto: Foto/Rina.rs

Selo Zaovine poprilično je rasprostranjeno, sa brojnim zaseocima i upravo u jednom od njih čuveni Josif Paničić poronašao je endemsku vrstu - Pančićevu omoriku.

- Na Zaovinama se nalazi oko 50 odsto flore cele planine Tare. Na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta, a od ukupnog broja 55 biljnih vrsta se nalazi na preliminarnoj Crvenoj listi flore Srbije. Tu rastu biljke poput runolista koje su prava retkost - rekao je Ranko.

Slike ovog malog planinskog sela obišle su čitav svet, jer u Zaovinama je nemoguće napraviti lošu fotografiju. Fascinantan pogled na prelepe pejzaže pruža se sa tri označena vidikovca, a u nepregledna prostranstva ljubitelje adrenalina vode uređene planinske staze.

#Proročanstvo Tarabića

#Tara

#Zaovine

<
'