AKTUELNO

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je da je u Srbiji virusom korona zaraženo oko 12 odsto zdravstvenih radnika, a da je u Evropi taj procenat između 10 i 26 odsto.

Kon je rekao da Srbija trenutno ima skoro 600 zaraženih zdravstvenih radnika, što, kako kaže, na ukupnu cifru zaraženih, iznosi oko 12 odsto. 

"U Evropi u jednom preseku davali su da je između 10 i 26 odsto zaraženih zdravstvenih radnika. Daleko od toga da se hvalim sa rezultatom od 12 posto, ali imali smo malo i sreće što nas nije 'udarilo' odmah i što smo imali nešto vremena da obezbedimo opremu", istakao je doktor Kon.

 On je još jednom podvukao značaj podrške koju je vlast pokazala u pogledu mera predloženih od struke, kao i time što je, kako je rekao, "za jedno (kratko) vreme uspela da nabavi masovno opremu koja nam je neophodna". 

"Masovno trošimo tu opremu u odnosu na neke ranije periode, uopšte ne može da se uporedi", konstatovao je Kon. 

Ipak, kako kaže, ubuduće će morati da se razmišlja o rezervama opreme i lekova za pandemijske situacije, jer je takođe činjenica da "nismo bili pripremljeni za ovakav događaj, pandemijskih razmera".  "

Ali, brzo se reagovalo i došlo do opreme koja je stigla prvenstveno iz Kine, nešto kasnije iz Rusije", zaključio je Kon.

#Predrag Kon

<
'