AKTUELNO

"Srbija ima oko 30.000 lekara i oko 100.000 medicinskih sestara, što je kadrovski kapacitet dovoljan za odbranu građana od koronavirusa", kaže direktor Lekarske komore Srbije.

Direktor Lekarske komore Srbije dr Milan Dinić kaže za Pink da Srbija ima dovoljno medinskih radnika da izdrži udarac epidemije.

- Srbija ima oko 30.000 lekara i oko 100.000 medicinskih sestara, što je kadrovski kapacitet dovoljan za odbranu građana od koronavirusa. Dobrom preraspodelom kolega, ali i pacijenata između ustanova, uspećemo da odgovorimo svemu što je potrebno – kaže Dinić. 

Dosad je registrovano 533 zdravstvenih radnika koji su pozitivni na Kovid-19, a stav Lekarske komore i struke je da treba vršiti što više testiranja, kako bi se bolest na vreme otkrila.

Foto: TV Pink Printscreen

- Danas se testira više ljudi na dnevnom nivou nego što je to bio slučaj pre, a prevashodno se testiraju zdravstveni radnici. Na ovaj način blagovremeno otkrivamo bolest i blagovremeno reagujemo. Zdravstveni radnici jesu na prvoj liniji odbrane i zato ih treba najčešće testirati. S tim u vezi, Lekarska komora insistira na što češćem testiranju, šta više, dala je i finansijsku pomoć za pribavljanje dodatnog broja testova – kaže Dinić. 

Govoreći o smrti hirurga dr Miodraga Lazića, dr Dinić ističe da će Lekarska komora, ali i šira zajednica, naći način da se oduži za doprinos u borbi protiv pandemije. Kada je reč o deficitu nastalom usled oboljevanja zdravstvenih radnika, dr Dinić kaže:

Naći ćemo način za preraspodelu, pa će tako neka odeljenja morati da se zatvore, druga da se otvore, i to je sasvim normalno u ovoj situaciji. Lekarska komora predvidela je pomoć svojim kolegama, u smislu da će za sve ustanove dobiti određena sredstva za nabavljanje dodatne opreme.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe i da je skupština Lekarske komore donela odluku o prebacivanju 15 miliona dinara na račun Vlade Srbije, a u cilju pribavljanja kovid testova i neophodne opreme. Zdravstvenim ustanovama će, kako kaže, biti raspoređeno oko 35 miliona dinara, kako bi se, takođe, nabavila sva oprema potrebna za zaštitu medicinskih radnika. Ova preraspodela vršiće se prema broju zdravstvenih radnika u ustanovama.

#Lekarska komora Srbije

#Milan Dinić

#koronavirus

<
'