AKTUELNO

Predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović saopštio je da će u domovima od danas važiti nove mere koje predviđaju primenu pravila “niko napolje, niko unutra”.

Milovanović je rekao da je danas uvedena nova pravila koja podrazumevaju da se domovi obraćaju zavodima za javno zdravlje i izveštavaju ih o eventualnoj sumnji na pojavu korone, a ni dolaze i testiraju korisnike.Kako je objasnio, u slučaju da se neko inficira zaraženi se odvajaju od nezaraženih, a zaposleni koji su tu ostaju u izolaciji.

- Niko napolje - niko unutra. Ne može se narediti karantin ako nije zaražen, ali je preporuka da se smene organizuju na 15 dana. Da uđemo u karantin sa pola radnika – rekao je Milovanović.

Prema njegovim rečima, u domovima nema grupisanja, slavljenja i zajedničkih obedovanja, a po jedan ili dvoje izlaze na vazduh.

- Radimo na tome da ako bi se pojavila korona u jednoj sobi, da ne prelazi u drugu. Dezobarijere su presudene za zaštitu – rekao je Milovanović.

On je istakao da je koronavirus težak, pada i ostaje na obući zbog čega su dezobarijere izuzetno značajne.

- Ponosan sam na naš sistem scijalne zaštite, resorno ministarstvo nije ništa prepustilo slučaj - istakao je Milovanović i naveo da se u domovima sprovode stroga pravila dezinfekcije, posebno jer je postojala sumnja da se jedan dom zarazio preko paketa.

Štićenici koji imaju lekarski pregled i izlaze iz doma idu u izolaciju i 14 dana jedna osoba radi sa njima.

#domovi za stare

#koronavirus

#pravila

<
'