AKTUELNO

"Razvući epidemiju" - sve češće se može iz usta najvećih srpskih stručnjaka čuti da u ovom trenutku nije suština da epidemija koronavirus kraće traje, već da prođe na dnevnom nivou bez većeg skoka brojeg zaraženih. Upravo tako crta se horizontalna eksponencijalna kriva koja je pokazatelj da je epidemija pod kontrolom.

Trenutna situacija sa koronavirusom u Srbiji izgleda kao nagoveštaj povoljnog toga, kaže za Pink imunolog Srđa Janković, naglašavajući reč „nagoveštaj“.

- Ako sada popustimo, sve može krenuti kako ne želimo. Još ima mnogo problema koji mogu da nas zadese, pogotovo ako virus prodre u ustanove za starije, što se već u nekoj meri desilo – kaže Janković. Dodaje da je važno da koronavirus ne uđe ni u zdravstvene ustanove.

Kada je reč o čuvenoj krivi, dr Janković kaže da je njeno zaravnjivanje primetno. 

- Ipak, još je rano za proglašavanje uspeha, jer se nalazimo u osetljivom trenutku kada se bitka lomi i nagoveštava da se može prelomiti na našu stranu – kaže on, dodajući da je zato važno da sada nema popuštanja. 

Foto: TV Pink Printscreen

Rigorozan prekid kontakata je, kako kaže, jedina uzdanica da nam se neće izjaloviti sav napredak i nagoveštaj povoljnog okončanja trenutne situacije.

Kada je reč o krvnoj plazmi kao mogućem leku za koronavirus, dr Janković kaže da je reč o tome da se antitela oporavljenog pacijenta daju onima na početku bolesti koji imaju rizik od teže kliničke slike.

- Ova terapija je više dopuna nego zamena za standardno lečenje, i više nešto što treba da doprinese imunom sistemu obolelog da efikasnije savlada virus. Dakle, nije reč o leku za svakoga ili o univerzalnom leku za bolest, već o važnoj dopuni terapije – kaže dr Janković. 

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Krvna plazma će, kako dodaje, po protokolu biti data onima kojima najviše može da pomogne, a onima koji imaju blagu kliničku sliku ona nije potrebna. 

- Daće se onima kod kojih se očekuje najjači učinak – kaže Janković. Kada je reč o BSG vakcini, kaže da je preuranjeno da govoriti da li od ove vakcine zavisi da li će osoba dobiti lakšu ili težu formu koronavirusa, ili da li će ozdraviti ako dođe u životnu opasnost. 

- Mislim da je reč samo o jednom od faktora. Realno je da doprinos od ove vakcine može da postoji, ali ne bih smatrao da nužno možemo potvrditi – kaže on za Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je za vakcinu potrebno vreme i da nema načina da se imunitet podigne nekim sredstvom i preparatom. 

- Važna je zdrava ishrana i zdrav način života, jer to automatski znači jači imunitet. Ipak, nema nijednog sredstva koje može da ga podigne, sem, eventualno, vitamina D u umerenim dozama, iako ni on nije prevencija koronavirusa – kaže imunolog. 

#Srbija

#Srđa Janković

#koronavirus

<
'