AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da očekuje da preduzete mere, bar na kratko, smanje širenje korona virusa u Srbiji. U našoj zemlji je u poslednja 24 sata registrovano 305 novih slučajeva zaraze virusom korona, pa je broj potvrđenih slučajeva porastao na 1.476.

- Namnožio se broj rezervoara infekcije, virus se širi dalje, ne možemo da držimo stvar u svojim rukama, to pokazuje i ovaj broj od 305 zaraženih danas. Očekujem da preduzete mere preseku, makar na kratko prenošenje, da utiču na nas da se ozbiljno i discplinovano ponašamo - rekao je Kon gostujući na Javnom servisu.

Prema njegovim rečima, novi virus nije ušao u bolnice, jer su vrlo brzo izdvojeni inficirani.

Foto: Tanjug/Vlada Republike Srbije, Slobodan Miljević

- U Narodnom frontu je 75 zdravstvenih radnika udaljeno sa posla, 46 je utvrđeno da su bili pozitivni. Sve je detaljno praćeno - dodao je Kon.

Doktor Kon, kao i većina stručnjaka, smatra da je realno očekivati da će korona virus oslabiti sa dolaskom lepog i toplog vremena.

- Znamo za viruse kako se ponašaju, tako i za koronu, da visoka temperatura onemogućava prenošenje. Očekujemo dolaskom toplih dana da se broj zaraženih smanji, i da se tokom leta praktično ugasi. Međutim, to ne znači da smo bezbedni na jesen. Ako virus preživi leto i ako počne da mu se vraća potencijal ne znamo šta će biti - upozorio je Kon.

#Predrag Kon

#epidemiolog

#koronavirus

'