AKTUELNO

Instrukcija je doneta sa ciljem da se starijim sugrađanima na vrlo jednostavan način omogući da dođu do novca.

Na osnovu jednokratnog (neoverenog) ovlašćenja, koje je uvedeno zbog vanrednih okolnosti, a koje su stariji od 65 godina dali nekome ko umesto njih podiže novac u bankama, pored penzije, može se dodatno na ovaj način podići i do 80.000 dinara sa računa.

Iznos veći od toga, ukoliko to žele, može se uzeti sa bankomata, plaćati platnom karticom, e-bankingom i m-bankingom, izjavila je danas viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Dragana Stanić.

Ona je precizirala, da se iznos do 80.000 odnosi samo na jednokratna, neoverena ovlašćenja koja na primer, lice starije od 65 godina, daje osobi od poverenja, a da se preostalim novcem može raspolagati na navedne druge načine kao i do sada (dati nekome karticu da podigne novac s bankomata, plati u prodavnici, izvrši e-banking plaćanje).

Instrukcija guvernera je doneta sa ciljem da se starijim sugrađanima na vrlo jednostavan način omogući da dođu do novca, istakla je Stanić.

"Osobe starije od 65 godina mogu kod kuće, svojeručno da sačine ovlašćenje, jasno i čitko, a po uzoru na obrazac koji je dala NBS gde se navedu lični podaci - koga ovlašćuju i do kog iznosa može da podigne sredstva. Nakon toga korisnik poziva banku i obaveštava je o tome, a banka je dužna da izvrši proveru tako što poziva korisnika putem telefona koji je on dao kada je otvarao račun. Banka je u obavezi i da snimi taj razgovor kao dokaz da je obavljen. Ovlašćeno lice zatim dolazi u banku sa ličnim dokumentima i ovlašćenog i ovlastioca i podiže novčana sredstva", objašnjava Stanić za Tanjug.

Zbog ovakve pojednostavljene procedure koju je NBS propisala, uvtrđen je maksimalni iznos koji se podiže je 80 hiljada dinara, kako bi se minimizirao rizik od zloupotreba, kaže ona i dodaje da se to odnosi na tekući, devizni i štedni račun, dinarski I devizni.

Banke su, takođe, dužne i da uspostave procedure za omogućavanje e-bankinga I m-bankinga na način koji je prilagođen datim okolnostima.

Kada je reč o reizdavanju kartica, Instrukcija se odnosi na sva lica bez obzira na godine i banke su dužne da korisnicima omoguće da na navedne načine dobiju reizdatu karticu bez obzira na to koliko godina imaju.

"Banka je u obavezi da pozove korisnika, ukoliko mu sama ne dostavi reizdatu karticu na kućnu adresu, I da pita ga da li želi dostavu na kućnu adresu ili ovlašćuje nekoga da dođe i preuzme karticu", kaže Stanić.

#Bankomat

#Novac

#Penzija

'