AKTUELNO

Dr Marija Zdravković direktorka KBC Bežanijska kosa kaže za Nacoinalni dnevnik TV Pink da ova bolnica dobro funkcioniše u vreme epidemije koronavirusa.

Muškarac (45) javio se nedavno u KBC "Bežanijska kosa" zbog infarkta, a naknadnim testiranjem se ispostavilo da je pozitivan na koronavirus. Međutim, zahvaljujući brzoj reakciji lekara, njemu je spasen život. Dr Zdravković istakla je da je nahadno utvrđeno da je pacijent pozitivan na COVID 19.

- Radi se o čoveku koji je razvio jedan masivni infarkt i javio se u našu kuću. Nije imao vremena bilo gde drugde da dođe, ali s obzirom na to da smo mi izvršili edukaciju celokupno osoblja, naše osoblje se izuzetno dobro snašlo. Uradili smo implantaciju stenta i pacijentu smo sačuvali život. Sve je urađeno pod punim epidemiološkim merama, osoblje je bilo kompletno zaštićeno, nije bilo kontakata sa drugim pacijentima. Njegova glavna tegoba je bio masivni infarkt, a kasnije se ispostavilo da je kovid nosilac - rekla je dr Marija Zdravković.

Upravo taj slučaj, naglasila je, treba da pojasni zašto se insistira na merama socijanog distanciranja.

- Mnogi ljudi, pre nego što se razbole, mogu da budu nosioci ovog virusa. Zato je važno da pacijenti i svi mi zajedno poštujemo mere i uputstva stručnjaka i da ne razmišljamo da li neko ima oboljenje ili ne već da pratimo mere koje su izrečene - podvukla je ona.

Dr Zdravković je rekla da u ovoj zdravstvenoj ustanovi važe i poštuju se stroge mere trijaže na ulazu u bolnicu.

- Svaki pacijent prođe i merenje temperature i epidemiološku anketu, dobije masku kada uđe. Potpuno je blokirano širenje virusa ukoliko neko jeste spontani nosilac a nema tegobe, mere zaštite su takve i kod pacijenata i kod osoblja. Jer mi dajemo terapiju i onkološkim pacijentima i onima koji primaju biološku terapiju, a radimo i hitne skenere. S druge strane, naše osoblje koristi sve mere, imamo zaštitnu opremu, pratimo preporuke koje nam je dalo ministarstvo zdravlja - objašnjava direktorka.

Prema njenim rečima, u KBC "Bežanijska kosa" ima dovoljno zaštitne opreme, ali dodaje i da ova ustanova redovno proverava da li se poštuju mere zaštite.

- Mi nemamo povećano oboljevanje zdravstvenog kadra od virusa Kovid-19 iako smo stalno u kontaktu u pacijentima. Pre može da se desi da neko ima kontakt van zdravstvene ustanove i zato insistiramo da svi uvek nose zaštitu - kaže ona.

#koronavirus

'