AKTUELNO

Pomoć stiže sa svih strana.

Večeras se u Srbiju doprema još jedan kontigent medicinske pomoći Srbiji, a na aerodromu Nikola Tesla, dočekala ga je premijerka Ana Brnabić, kao i ambasadorka Kine Čen Bo.

Avion je na beogradski aerodrom sleteo nešto posle 21 sat.

Foto: Tanjug News Agency official

- Evo večeras, da postoji jedna poruka koju šaljemo, to je poruka solidarnosti i zajedništva - istakla je Brnabić i dodala kako svet postaje jedno u teškim vremenima.

Evropa prolazi kroz teška vremena, i solidarnost je jako važna u ovim trenucima, dodala je premijerka.

- Ovaj let je platila EU 450.000 dolara, let je iz NR KIne poleteo i nosi medicinsku opremu, respiratore, zaštitnu opremu, maske, testove za Covid 19 - dodala je Brnabić.

Foto: Tanjug News Agency official

Medicinska oprema i pomoć dopremljena iz Kine, a troškove prevoza snosi EU, dok je u organizaciji pomogao Razvojni program UNDP.

- Ovo zajedništvo će nam pomoći da sačuvamo živote u Republici Srbiji i zahvalna sam svim kompanijama koje su nam pomogle - naglasila je ona.

Sa premijerkom opremu su na aerodromu dočekali ambasadorka Kine Ccen Bo, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, stalna predstavnika UNDP u Srbiji Fransin Pikap, kao i predstavnik kompanije HBIS.

- Hvala im što su nam pomogli da svi zajedno, Kina, UN, EU, omogoćimo da sačekamo još jedan u nizu aviona - rekla je Brnabić. EU će pokriti troškove za nJmanje četiri leta, dodaje premijerka.

- Osnovna poruka je zaista zajedništvo i solidarnost u teškim vremenima - zaključuje Brnabić.

Foto: Tanjug News Agency official

 Deo opreme kuplila je Srbija, a deo su donirale Kina i kineske privatne kompanije.

Ambasadorka Kine Čen Bo kaže da je solidarnost najvažnija u borbi sa koronavirusom.

- Današnji događaj dobar je pokazatelj soliranosti - kaže i dodaje: "Solidarnost je snaga".

- Virus napada Evropu, i ugrožava naše živote i privredu, mi smo ovde da pokažemo solidarnost sa narodom Srbije - kaže šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

On je ponovio da je troškove transporta finansirala EU, kao i da će finansirati naredne letove.

- Znate da sam Italijan moja zemlja je pogođena ovim strašnim virusom, ali sam tu kao Evropljanin da pokažem snagu solidarnosti - navodi Fabrici.

- Zatražili su i pomoć Evropske unije i kada je reč o transportu i kupovini druge opreme. Već smo preraspodelili 15 miliona evra - rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da je juče evropski komesar Oliver Varhelji najavio taj plan u pismu premijerki.

Foto: Tanjug News Agency official

Istakao je da je optimističan kada je reč o isporuci potrebnih stvari u kratkom roku.  Govoreći o kritikama da je pomoć Evropske unije trebalo da stigne ranije, Fabrici kaže da nema razloga za kritike.

- Srbija je proglasila vanredno stanje 15. marta, dobili smo zahtev za pomoć 16. marta, a ubrzo sam potpisao prvi ugovor, prvi grant sa ministarkom za evopske integracije prošlog petka. Ove nedelje već imamo prvu isporuku - dodaje Fabrici.

#Ana Brnabić

#Avion

#Pomoć

'